Izborna komisija u Bjelorusiji odbila kandidaturu glavnog rivala Lukašenka

Odluka komisije da izbaci Valerija Cepkala (Valery Tsepkalo) sa glasačkog listića uklanja bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju Lukašenku koji je poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija za vrijeme tokom 26-godišnje vladavine i koji će se na izborima 9. avgusta boriti za šesti mandat na čelu države

6896 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Shutterstock
Aleksandar Lukašenko, Foto: Shutterstock

Centralna izborna komisija u Bjelorusiji odbila je kandidaturu glavnog rivala aktuelom autoritarnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predstojećim predsjedničkim izborima, prenosi N1.

Odluka komisije da izbaci Valerija Cepkala (Valery Tsepkalo) sa glasačkog listića uklanja bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju Lukašenku koji je poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija za vrijeme tokom 26-godišnje vladavine i koji će se na izborima 9. avgusta boriti za šesti mandat na čelu države.

Cepkalo, bivši ambasador u Sjedinjenim Državama i osnivač uspešnog parka visokih tehnologija, projekta od velike važnosti za bivšu sovjetsku republiku koji se ponekad naziva i "Silicijumskom dolinom Evrope", podnio je 160.000 potpisa kako bi se kandidovao na predsjedničkim izborima zakazanim za 9. avgust, ali komisija je saopštila da je validno samo 75.000 od neophodih 100.000.

Još jedan jak rival, nekadašnji šef "Balgezprombanke" Viktor Babariko uhapšen je zbog optužbi za pranje novca. I popularni opozicioni bloger Sergej Tihanovski namjeravao je da se kandiduje, ali njegova inicijativa nije dobila odobrenje izborne komisije jer je početkom maja bio pritvoren zbog optužbe za napad na policajca krajem prošle godine na protestima.

Odlučio je da podrži suprugu Svetlanu, koja se kandididovala za predsjednika ali je odustala od kampanje zbog represije i hapšenja njenih pristalica.

Bonus video: