Makronova posjeta Korzici: Suočen sa zahtjevima nacionalista za veću autonomiju

Nacionalisti, koji su na vlasti, smatraju da su postigli cilj i da će protest uticati da Makron započne dijalog o davanju šire autonomije tom francuskom osrtvu na Sredozemnom moru
3 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2018. 13:32h

Francuski predsednik Emanuel Makron počeo je dvodnevnu posjetu Korzici, jednu od najosetljivijih posjeta od početka njegovog mandata, jer će se suočiti s rastućim pritiskom nacionalista posle protesta na kojima se traži veća autonomija za to francusko osrtvo, javila je agencija Frans pres.

"Očekivanja su velika", rekao je predsjednik korzikanske vlade Žil Simeoni posle, kako smatra, uspješnih demonstrancija održanih u subotu.

Nekoliko hiljada ljudi, prema pisanju lista Mond oko 8.000, okupilo se na ostrvu sa oko 330.000 stanovika. Nacionalisti, koji su na vlasti, smatraju da su postigli cilj i da će protest uticati da Makron započne dijalog o davanju šire autonomije tom francuskom osrtvu na Sredozemnom moru.

Korzikanci ne traže nezavisnost, već priznavanje njihove specifičnosti, koja, kako ocjenjuju, treba da bude navedena i u francuskom Ustavu. Lokalne vlasti tog ostrva traže, kao i za prekomorske francuske teritorije Novu Kaledoniju i Martinik, poseban poreski i društveni status, kao i jednak status za francuski i korzikanski jezik.

Separatisti predstavljaju manjinu na Korzici i situacija nije ista kao u španskoj pokrajini Kataloniji, iako mnogi Francuzi strahuju da i na tom ostrvu postoje tendencije slične katalonskim, ocijenili su francuski mediji.

Lider Korzike, Simeoni ocijenio je da će biti zadovoljan ako ostrvo dobije "status prave autonomije".

Korzika je decenijama poprište nasilja sa oko 4.500 atentata. Odgovornost za većinu napada je preuzela radikalna organizacija Narodno-oslobodilački front Korzike, koja je predala oružje 2014. ali su tenzije ostale prisutne na ostrvu.

Ostrvo je poznato kao nestabilno područje Francuske, gdje pored ubistava cvjeta organizovani kriminal koji podsjeća na sicilijansku mafiju.

Istorijski, Korzika je poznata i po tome što je na tom ostrvu rođen Napoleon Bonaparte.

Bonus video: