tržišne vrijednosti oko milijardu eura

Italija zaplijenila 14 tona amfetamina


"Nismo mogli da vidimo, ali smo znali da stiže na osnovu istrage o "Kamori" (italijanska grupa za organizovani kriminal)", rekao je

5831 pregleda 0 komentar(a)
Amfetamin, ilustracija, Foto: Shutterstock
Amfetamin, ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanska policija zaplijenila je ogromnu pošiljku sa 14 tona amfetamina, za koje kažu da ih je proizveo ISIS u Siriji, piše Si-En-En.

Policajci su pratili tri osumnjičena kontejnera do luke Salerno na jugozapadu Italije i pronašli 84 miliona pilula čija je tržišna vrijednost milijardu eura, sakrivene u industrijskim cilindrima za papir, saopštila je danas finansijska policija Guardia di Finanza.

Komandant Domeniko Napolitano, šef finansijske policije grada Napulja, rekao je za Si-En-En da je droga bila dobra sakrivena i skeneri u luci nisu mogli da je otkriju.

"Nismo mogli da vidimo, ali smo znali da stiže na osnovu istrage o "Kamori" (italijanska grupa za organizovani kriminal)", rekao je.

"Presreli smo telefonske pozive članova kriminalne grupe, pa smo znali šta da očekujemo."

"Kamora krijumčari drogu u Italiju i distribuira je", dodao je Napolitano.

Pilule imaju logotip "kaptagon" koje su poznate kao droga džihada, jer je koriste ljudi na sirijskom ratištu kako bi ostali budni i po nekoliko dana, ali ih i podstiče da ubijaju. "Poznato je da ISIS u velikoj mjeri finansira svoje terorističke aktivnosti trgovinom sintetičkim drogama, uglavnom proizvedenim u Siriji, koja je poslednjih godina postala vodeći svjetski proizvođač amfetamina", saopštila je italijanska policija. Prema američkoj agenciji za borbu protiv trgovine drogom (DEA) ISIS koristi široku upotrebu ovih ljekova na svim teritorijama nad kojima vrši uticaj i kontroliše njegovu prodaju.

Preporučujemo za Vas