nakon ostavke filipa

Žan Kasteks, imenovan za mandatara za sastav nove vlade Francuske

Kasteks (55), malo poznat široj javnosti, lokalni je zvačničnik i član kabineta francuskog predsjednika Emanuela Makrona

3342 pregleda 0 komentar(a)
Kasteks, Foto: AP
Kasteks, Foto: AP

Žan Kasteks (Jean Castex) koji je zadužen za organizovanje i nadgledanje ublažavanja mJera karantina u Francuskoj, imenovan je danas za mandatara za sastav nove vlade, saopštila je danas Jelisejska palata.

Njegovo imenovanje uslijedilo je nekoliko sati pošto je premijer Eduard Filip (Edouard Philippe) predao pismo ostavke cijele vlade, prenijeli su francuski mediji.

Kasteks (55), malo poznat široj javnosti, lokalni je zvačničnik i član kabineta francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

U Francuskoj je poznat kao koordinator ublažavanja mjera karantina uvedenih zbog koronavirusa.

Inače je gradonačelnik Prada, grada na jugu zemlje u pirinejskoj oblasti.

Kasteks, član desničarske stranke Republikanci, bio je saradnik u kabinetu desničarskog predsjednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Promjene u vladi su bile očekivane poslije drugog kruga lokalnih izbora na kojem je Makronova centristička Republika u pokretu (LREM) doživjela poraz.

Makron, kojem mandat ističe 2022. godine, sinoć je izjavio da planira "novi put" sa "novom ekipom" čime je implicitno potrvdio informacije koje posljednjih dana kruže o promjenama u vladi.