Makron će imati još veću moć: Rizična rekonstrukcija, zamjena popularnog premijera

Zvaničnik iz Jelisejske palate je kazao da će Kasteksovo iskustvo u lokalnoj politici pomoći Makronu da se poveže s francuskim provincijama

10431 pregleda 0 komentar(a)
Filip i Makron, Foto: AP
Filip i Makron, Foto: AP

Predsjednik Francuske Emanuel Makron imenovao je juče za premijera malo poznatog konzervativca Žana Kasteksa, čime je nagovijestio da će preuzeti još veću odgovornost za kreiranje politike u preostale dvije godine svog mandata.

Kasteksu (55), gradonačelniku malog grada Prade na jugu Francuske, prethodno je povjeren delikatni zadatak koordinatora ublažavanja mjera karantina uvedenih zbog koronavirusa.

Objava o njegovom imenovanju uslijedila je nakon ostavke Eduara Filipa uoči uveliko očekivane Makronove rekonstrukcije vlade.

Kasteks je pohađao isti elitni univerzitet kao Makron i Filip, a bio je, kao i njegov prethodnik, član desničarske stranke Republikanci.

Filip (lijevo) i Kasteks na ceremoniji primopredaje
Filip (lijevo) i Kasteks na ceremoniji primopredaje foto: AP

Nadajući se da je najgore prošlo, kada je u pitanju zdravstvena kriza, Makron se usredsređuje na borbu protiv najveće recesije u Francuskoj od Drugog svjetskog rata. Očekuje se da će ekonomija doživjeti pad od 11 odsto 2020. i poništiti teško ostvareni napredak u oblasti nezaposlenosti.

Odgovor predsjednika na krizu biće odlučujući faktor za njegove šanse za reizbor 2022. i on neće da rizikuje time što će taj zadatak povjeriti drugoj moćnoj figuri.

Investitori će pratiti da li će mjesto zadržati ministar finansija Bruno le Mer, koji je nadzirao reforme u cilju liberalizacije ekonomije i puno potrošio da tokom krize održi u životu kompanije poput Er Frans i Reno.

„Povratak s ljetnjih odmora će biti težak, moramo biti spremni,“ rekao je Makron u intervjuu za regionalne medije.

Kasteks je bio savjetnik za socijalna pitanja u kabinetu predsjednika Francuske Nikole Sarkozija, prije nego što je postao zamjenik generalnog sekretara Jelisejske palate, što je ključna funkcija koju je i Makron obavljao.

Zvaničnik iz palate je kazao da će Kasteksovo iskustvo u lokalnoj politici pomoći Makronu da se poveže s francuskim provincijama.

Predsjednik je u obnovu krenuo nakon što je njegova stranka Republika u pokretu pretrpjela veliki poraz na lokalnim izborima u nedjelju, koji su pokazali porast podrške Zelenima i naglasili Makronov problem da se poveže s običnim narodom.

Njegova stranka nije osvojila nijedan veliki grad, što je predsjednika ostavilo bez lokalne baze moći uoči izbora 2022.

Politički analitičari su ocijenili da Makron rizikuje time što je zamijenio Filipa, koji je popularniji od predsjednika.

Međutim, da ga je zadržao, Makron bi pokazao da je preslab da pusti premijera i da njegovoj stranci nedostaje snaga za punu rekonstrukciju vlade, navodi Rojters.

Njegov izbor Kasteksa, kako ocjenjuje „Politiko“, pokazuje da je možda odustao od pokušaja da ponovo pridobije birače lijevog centra, koji su razočarani mnogim njegovim odlukama u protekle tri godine, ali su uveliko doprinijeli njegovom uspjehu 2017.

Bonus video: