METODOLOGIJA SPREMNA U APRILU

EU će spriječiti različit kvalitet istih proizvoda, u maju počinje testiranje

"Ne želim prihvatiti da se u nekim djelovima Evrope ljudima prodaje hrana lošijeg kvaliteta nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakovanju", izjavila je komesarka sa pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jurova
5 komentar(a)
prodavnica, Foto: Shutterstock
prodavnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2018. 19:20h

Evropska komesarka za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jurova najavila je da će metodologija za testiranje kvaliteta prehrambenih proizvoda biti spremna u aprilu.

Mjesec dana kasnije moći će se pokrenuti koordinisana kampanja po zemljama članicama testiranja proizvoda u sklopu borbe protiv različitog kvaliteta proizvoda iste robne marke, prenosi Hina.

"Ne želim prihvatiti da se u nekim djelovima Evrope ljudima prodaje hrana lošijeg kvaliteta nego u drugim zemljama, a iste marke i u istom pakovanju", izjavila je komesarka Jurova.

Potvrdila je da Istraživački centar Evropske komisije uz podršku 16 zemalja članica radi na zajedničkoj metodologiji testiranja proizvoda koja će biti spremna u aprilu.

"To će omogućiti zemljama članica da u maju pokrenu koordinisanu kampanju testiranja", ističe Komisija.

Testiranje će obuhvatiti proizvode iz potrošačke korpe koji se prodaju u većini zemalja članica. Osim hemijskog sastava, bit će testiran i ukus, a rezultati istraživanja biće objavljeni do kraja godine.

"Nastavljamo s našim akcijskom planom kako bismo konačno riješili pitanje dvostrukog kvaliteta. Činjenica da u tome učestvuje 16 zemalja članica jasan je znak da nije riječ o podjeli Zapad-Istok i da ćemo se time zajedno pozabaviti", rekla je Jurova.

Komesarka je takođe najavila novi zakon o zaštiti potrošača na evropskom nivou, koji će predstaviti u aprilu, a koji će prevare potrošača učiniti skupljim i težim za kompanije.