Francuska ekonomija na putu snažnog oporavka

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su pale 5,3 odsto. U trećem tromesječiju ekonomija bi trebala da se oporaviti, uz procienjenu stopu rasta od 19 odsto,te da poraste dodatnih tri odsto u četvrtom tromjesječiju,izračunali su u satičkoj kancelariji.

3998 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Ilustracija/Shutterstock

Francuska ekonomija snažno će se oporaviti u drugoj polovini godine, nakon pada bez presedana u prvih šest mjeseci, koji su prouzrokovale mjere suzbijanja epidemije koronavirusa, saopštila je u srijedu statistička agencija INSEE.

Druga ekonomija eurozone vjerovatno se u drugom tromjesečju smanjila 17 odsto u odnosu na tri prethodna mjeseca, čime je INSEE potvrdio junsku procjenu, prenosi SEEbiz.

U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnosti su pale 5,3 odsto.

U trećem tromjesečju ekonomija bi trebala da se oporaviti, uz procijenjenu stopu rasta od 19 odsto, te da poraste dodatnih tri odsto u četvrtom tromjesečju, izračunali su u statističkoj kancelariji.

Oni su dodali da bi na kraju godine aktivnosti trebale da budu od jedan do šesto odsto niže u odnosu na pretkrizne nivoe.

U cijeloj godini ekonomija će se smanjiti devet odsto, najviše od kada su 1948. započela moderna istraživanja 1948. Procjena je ipak nešto bolja od Vladine koja je u najnovijim izmjenama ovogodišnjeg budžeta predvidjela pad od 11 odsto.

Sredinom marta Vlada je uvela mjere blokade među najstrožima u Evropi a postupno je počela da ih ukida 11. maja kada je započeo postupni ali snažni oporavak ekonomije, naveli su iz INSEE.

Bonus video: