Grčka zabrinuta zbog povećanja broja zaraženih na Balkanu

Grčke vlasti izrazile spremnost da sljedeće nedjelje ponovo uvedu mjere ograničenja

2182 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčke vlasti su danas izrazile zabrinutost zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom na Balkanu, ističući rizik od "uvezenih slučajeva" zbog dolaska turista preko kopnenih granica u zemlju.

Dok je u Grčkoj i dalje mali broj novozaraženih koronavirusom, sa manje od 50 slučajeva dnevno, zabrinutost izaziva činjenica da turisti čine više od 50 odsto zaraženih.

"Od 31.169 testova koji su izvršeni na svim ulazima u zemlju između 1. i 6. jula, samo 100 slučajeva je bilo pozitivno ili 0,3 odsto", rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade Steljos Pecas.

Povećanje broja slučajeva je "pod kontrolom", ali "najveći problemi dolaze sa kopnenih granica sa Balkanom (...) gdje je iznenadna tendencija povećanja rizika od uvezenih slučajeva", upozorio je on.

Portparol je ukazao da je glavni rizik sada u malim mjestima Grčke gdje nisu dovoljno poštovane mjere fizičkog distanciranja i nošenja maske.

Grčke vlasti su zato izrazile spremnost da sljedeće nedjelje ponovo uvedu mjere ograničenja.

Pecas je rekao da su vlasti "odlučne da zaštite većinu od neozbiljne nekolicine", dodajući da će vlada vjerovatno saopštiti nova ograničenja u ponedjeljak ukoliko to bude bilo potrebno.

Najmanje sedam srpskih turista je od ponedjeljka testirano pozitivno na koronavirus i oni su smješteni u karantin.

Grčke vlasti u mjestu Edipsos na ostrvu Evia trenutno testiraju 80 srpskih turista smješetenih u jednom hotelu gdje je jedan par imao pozitivan test na koronavirus, javljaju mediji.

Od otvaranja granica sredinom juna, Grčka turiste koji dolaze testira na osnovu algoritma koji obuhvata niz podataka o epidemiološkom riziku i njihove prijave za dolazak, s ličnim podacima.

Nakon pojave žarišta u Srbiji, grčke vlasti su pojačale testiranje na graničnom prelazu Promahonas sa Bugarskom, glavnom ulaznom tačkom brojnih turista sa Balkana, a u ponedjeljak su ga zatvorile za državljane Srbije do 15. jula.

"Sa zabrinutošću čekamo razvoj epidemiološke krivulje do kraja jula", rekao je javnoj televiziji profesor zaraznih bolesti Medicinskog fakulteta u Atini Nikolaos Sipsas.

Sa 193 umrlih na manje od 3.700 zaraženih koronavirusom od kraja februara, Grčka je i dalje jedna od evropskih zemalja najmanje pogođenih pandemijom.

Bonus video: