MNOGI OD DUKUMENATA SA OZNAKOM "SAMO ZA ZVANIČNU UPOTREBU"

Po nalogu SAD: Njemačka zaplijenila server s ukradenim podacima o postupanju američke policije

Među podacima, starim i do 24 godine, nalaze se mejlovi, audio i video snimci i izvještaji policije i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI)

5976 pregleda 0 komentar(a)
Osnivačica DDoSecrets, Ema Best, Foto: Beta/AP
Osnivačica DDoSecrets, Ema Best, Foto: Beta/AP

Njemačke vlasti su po nalogu vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaplijenile kompjuterski server na kojem je bila velika količina nedavno ukradenih podataka brojnih američkih vladinih agencija.

Grupa Distribjutid dinajl ov sikrets (DDoSecrets), slična Vikiliksu, koristila je taj server za dijeljenje dokumenata koji prikazuju postupanje američke policije.

Mnogi od tih dokumenata imali su oznaku "Samo za zvaničnu upotrebu".

Među podacima, starim i do 24 godine, nalaze se mejlovi, audio i video snimci i izvještaji policije i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Osnivačica DDoSecrets Ema Best rekla je da podaci potiču od više od 200 agencija američke vlade i da su ih dobili od pojedinca izvan službi koji je podržavao nedavne demonstracije protiv rasne nejednakosti i nasilja policije širom SAD, podstaknute ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Neki od dokumenata pružaju uvid u način na koji je policija reagovala na te proteste, navela je Best.

Upad u kompjuterske sisteme i krađa podataka krivično je djelo u SAD, ali američki sudovi uporno presuđuju da novinari mogu da objavljuju ukradene dokumente sve dok nisu umiješani u sam čin krađe.

Grupa DDoSecrets navodi da je novinarska organizacija koja objavljuje dokumente u javnom interesu, što je i Vikiliks radio prije nego što su ga ruski agenti iskoristili za uticanje na predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

Preporučujemo za Vas