UOČI NAJAVLJENIH DEMONSTRACIJA

Ruska policija pretresla stanove i kancelarije protivnika ustavnih promjena

Inspektori su pretresli stan opštinske odbornice Julije Galjamine i kancelarije i domove još nekoliko aktivista koji su učestvovali u kampanji "NE" uoči referenduma o amandmanima na Ustav Rusije

3488 pregleda 2 komentar(a)
Putin, Foto: AP Photo
Putin, Foto: AP Photo

Ruska policija je danas pretresla stanove i kancelarije nekoliko opozicionih aktivista koji su vodili kampanju protiv reforme Ustava koja je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu omogućila da ostane na čelu države do 2036. godine.

Inspektori su pretresli stan opštinske odbornice Julije Galjamine i kancelarije i domove još nekoliko aktivista koji su učestvovali u kampanji "NE" uoči referenduma o amandmanima na Ustav Rusije.

Na višednevnom referendumu gotovo 78 odsto birača izjasnilo se za prihvatanje amandmana, zahvaljujući kojima Putin može da se kandiduje za još dva predsjednička mandata.

Policija je sprovela racije uoči demonstracija protiv ustavnih promjena, najavljenih za srijedu u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Vlasti nijesu odobrile te skupove, navodeći kao razlog zabranu okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Istražitelji su pretresli i kancelarije medijske platforme MBK Medija i grupe Otvorena Rusija, finansiranih od protivnika Kremlja Mihaila Hodorkovskog koji živi u Londonu. Tom prilikom su uhapsili nekoliko aktivista.

Iako vlasti navode da su pretresi povezani s novom istragom poslovanja kompanije Jukos čiji je vlasnik Hodorkovski, aktivisti MBK Medije i Otvorene Rusije tumače ih kao reakciju na njihovo javno protivljenje izmjenama Ustava.

Hodorkovski se preselio u London poslije 10 godina u ruskom zatvoru. Proces protiv njega mnogi vide kao političku osvetu zbog suprotstavljanja Putinu.

Preporučujemo za Vas