Papa Franjo potresen zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju

"Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osjećam pogođeno", rekao je papa tokom nedjeljne molitve

9855 pregleda 36 reakcija 34 komentar(a)
Papa Franjo tokom obraćanja, Foto: Beta/AP
Papa Franjo tokom obraćanja, Foto: Beta/AP

Papa Franjo rekao je danas da je "jako pogođen" odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

"Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osjećam pogođeno", rekao je papa tokom nedjeljne molitve.

Njegove riječi prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.

Vatikanski dnevnik Oservatore Romano, sinoć je o tome samo činjenično izvijestio, navodeći glavne međunarodne reakcije, ali bez komentara.

Vodeće arhitektonsko zdanje izgrađeno u VI vijeku, u kome su krunisani vizantijski carevi, da bi kasnije bila pretvorena u džamiju, a 1934. u muzej, svrstano je u svjetsku baštinu Uneska i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu sa 3,8 miliona posjetilaca samo prošle godine.

Za svojih 1.400 godina istorije, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj.

Više zemalja, među kojima Rusija i Grčka koje prate sudbinu vizantijskog nasljeđa u Turskoj, ali i SAD i Francuska upozorile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u muslimansku bogomlju, za šta se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zalagao godinama.

Aja Sofija
Aja Sofijafoto: Beta/AP

Državno vijeće - najviši upravni sud Turske presudilo je u petak u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Bonus video: