"Insistira se na negativnim podacima"

Italijanski infektolog: Epidemija je prošla, uspjeli smo da izađemo iz krize

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično

20745 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Infektolog Mateo Baseti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Đenovi, izjavio je da je epidemija kovid-19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

"Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italiji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije virusa. Svake vijesti počinju sa dnevnim izvještajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogeršan utisak. Epidemija virusa kovid-19 je prošla, i to se vidi po brojevima. Imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj nezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60", naveo je Baseti, piše u saopštenju, piše N1.

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično. Prema njegovim rečima, ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, prenose mediji.

"Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspeli da izađemo iz krize", kaže infektolog Baseti.

On je ocijenio da je problem u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima, ali i među "stručnjacima" kojima i sam pripada.

"To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla", zaključio je Baseti.

Preporučujemo za Vas