Novi šef Eurogrupe preuzima dužnost

Dosadašnji predsjednik Eurogrupe, portugalski socijalista Mario Senteno rekao je pošto je Donohju izabran da očekuje od njega da "ojača evropsku integraciju i zaštiti euro"

1805 pregleda 0 komentar(a)
Donhuju (desno), Foto: Beta/AP
Donhuju (desno), Foto: Beta/AP

Irski ministar finansija Paskal Donohju preuzima danas dužnost šefa Eurogrupe gde će mu prvi zadatak, kako je najavio, biti da obezbijedi da oporavak "postane realnost".

Prema njegovim riječima, tek kada se (ekonomski) rast vrati, treba da se odlučuje o normalizaciji fiskalnog nadzora.

Protivkandidati irskom ministru bili su španska ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo i luksemburški ministar finansija Pjer Gramenja koji je prvi izbačen iz trke.

Dosadašnji predsjednik Eurogrupe, portugalski socijalista Mario Senteno rekao je pošto je Donohju izabran da očekuje od njega da "ojača evropsku integraciju i zaštiti euro".

Seneteno je rekao je uvjeren da njegove kolege iz Evrogrupe, umjesto o podjelama, razmišljaju o tome kako da unaprijede rad.

Upitan da li bi podjele u Eurogrupi između geopolitičkih blokova, političkih familija i velikih i malih zemalja mogle da ometaju njegov mandat, Donohju je rekao da je "aposlutno uvjeren" da će biti u stanju da izgradi konsenzus između 19 ministara finansija, prenio je EURACTIV.com.

On je rekao da mu je "neposredni prioritet" da ima "konstruktivnu ulogu" u olakšavanju sporazuma o fondu za oporavak od posljedica korona virusa od 750 milijardi eura.

Kako je dodao, narednih dana i nedjelja sa kolegama iz zone eura razmotriće koji prioriteti treba da budu na vrhu agende za vrijeme njegovog mandata od dvije i po godine.

"Duboko sam svjestan da građani Evrope gledaju kako sada stoje njihove ekonomije, kako stoji evropska ekonomija, i postaju zabrinuti za svoju budućnost, radna mjesta i prihode. To su izazovi koje razumijem, koje članice Evrogrupe razumiju", rekao je Donohju i dodao da je uvjeren da će Eurogrupa odgovoriti na te izazove.

Donohju, ministar finansija Irske od jula 2017, čelnu poziciju u Evrogrupi preuzima nekoliko dana pred samit EU 17-18. juna na kome će šefovi država i vlada pokušati da postignu sporazum o fondu za oporavak od posljedica pandemije.

Mišljenja članica sa sjevera i zapada EU, posebno "štedljive četvorke" (Holandija, Austrija, Švedska i Danska), i onih sa juga bloka o nivou "ambicioznosti fiskalnog podsticaja" i uslovima za pristup fondovima veoma se razlikuju.

Potencijalni razdor među ministre finansija Evrogrupe mogla bi da unese i reforma Pakta za stabilnost i rast, uključujući ponovno aktiviranje fiskalnih pravila EU koja su trenutno suspendovana zbog korona krize.

Evrogrupu čine ministari ekonomije i finansija članica zone eura a zadatak joj je da koordinacijom ekonomskih politika radi na unapređenju rasta i finansijske stabilnosti u zoni.

Trenutno zona eura ima 19 članica a Hrvatska i Bugarska su upravo dobile zeleno svjetlo da uđu u Mehanizam deviznih kurseva (ERM II) koji se smatra "čekaonicom" za zonu eura.

Bonus video: