Britanski ministar: Ruski oligarsi da objasne porijeklo sumnjive imovine

Vlasti procjenjuju da se preko Velike Britanije svake godine opere oko 90 milijardi funti (102 milijarde eura) ilegalnog novca
3 komentar(a)
Korupcija, mito, Foto: Shutterstock
Korupcija, mito, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2018. 09:53h

Britanski ministar za bezbjednost Ben Volas izjavio je da će ruski oligarsi koji se sumnjiče za korupciju u Velikoj Britaniji ubuduće morati da otkriju porijeklo svog novca.

Vlasti će u te svrhe koristiti novu proceduru koja je stupila na snagu ove sedmice, a koja omogućava zaplijenu sumnjive imovine i njeno zadržavaje do dobijanja potrebnih odgovora, rekao je Volas za britanski dnevnik Tajms od subote.

Ministar je izrazio spremnost da upotrebi "sva vladina sredstva" protiv korumpiranih političara i međunarodnih kriminalaca koji u Britaniji nalaze utočište.

Vlasti procjenjuju da se preko Velike Britanije svake godine opere oko 90 milijardi funti (102 milijarde eura) ilegalnog novca.

Volas je rekao da su, prema izvještaju mreže istraživačkih novinara OČRP i desetak evropskih listova, objavljenom u septembru 2017, fantomske firme, mnoge od njih u Britaniji, korišćene za pranje ruskog novca preko zapadnih banaka.

On je rekao da britanska vlada zna šta se radi i da to više neće dozvoliti.

Bonus video: