Turska osudila njemačkog novinara zbog propagande

Sud je ipak oslobodio optužnice njemačkog novinara turskog porijekla Deniza Jucela za propagiranje pokreta Fetulaha Gulena koji je označen kao teroristička organizacija, a koji je optužen za organizovanje neuspjelog puča u Turskoj prije četiri godine

1352 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Turski sud osudio je danas dopisnika njemačkog lista Velt (Die Welt) na dvije godine i devet mjeseci zatvora zbog širenja propagande u korist kurdskih pobunjenika.

Sud je ipak oslobodio optužnice njemačkog novinara turskog porijekla Deniza Jucela za propagiranje pokreta Fetulaha Gulena koji je označen kao teroristička organizacija, a koji je optužen za organizovanje neuspjelog puča u Turskoj prije četiri godine.

Jucel je uhapšen u Istanbulu poslije pokušaja državnog udara u julu 2016. godine pod optužbom za teorizam i širenje propagande. U pritvoru je proveo godinu dana i poslije odluke suda da ga pusti na slobodu do suđenja, vratio se u Njemačku.

Njegov slučaj izazvao je zategnutost u odnosima Njemačke i Turske, a Njemačka je optužila Tursku da sprovodi "proizvoljna hapšenja" njemačkih građana povezujući ih sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) ili terorističkom organizacijom Fetulaha Gulena.

Optužbe su se temeljile na Jucelovom izveštavanju, uključujući intervju sa vođom PKK-a.

Novinar je negirao optužbe i zatražio oslobađanje. Očekuje se da će uložiti žalbu na presudu.

Komitet za zaštitu novinara svrstao je Tursku među zemlje u kojima ima najviše uhapšenih novinara. Sindikat novinara Turske kaže da je najmanje 76 novinara i radnika medijskog sektora iza rešetaka.

Turska vlada tvrdi da se novinari procesuiraju zbog krivičnih djela, a ne zbog njihovog novinarskog rada.

Bonus video: