Borelj očekuje konstruktivan razgovor u nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Borelj je rekao da je posebno srećan što je dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou obnovljen nakon 20 mjeseci i što se EU vratila na poziciju kormilara u tom procesu

2992 pregleda 0 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: AP Photo
Žozep Borelj, Foto: AP Photo

Šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, rekao je da od današnjeg sastanka predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, u Briselu očekuje "konstruktivan" razgovor i pozvao ih da tome pristupe u duhu "kompromisa i pragmatizma".

"Očekujem konstruktivnu diskusiju o prvom elementu našeg razgovora koji će doprineti sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ohrabrujem obje strane da pristupe razgovorima u duhu kompromisa i pragmatizma, imajući na umu evropsku budućnost građana Srbije i Kosova", rekao je Borelj uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Borelj je rekao da je posebno srećan što je dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou obnovljen nakon 20 mjeseci i što se EU vratila na poziciju kormilara u tom procesu.

On je takođe rekao da su dva lidera pokazala "čvrstu posvećenost dijalogu uz posredovanje EU".

Pored Borelja, na današnjem sastanku učestvuje i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Bonus video: