Lajčak: Pitanje nestalih i raseljenih na Kosovu važno za pomirenje

"Ovo je jako simboličan problem u kontekstu pomirenja i stvaran problem za porodice koje žive u neizvjesnosti decenijama. Saradnja sa međunarodnim odborom Crvenog krsta je ključna da se riješe i zatvore preostali slučajevi"

11229 pregleda 6 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Beta
Miroslav Lajčak, Foto: Beta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas u Briselu nakon sastanka sa srpskom i kosovskom delegacijom da je pitanje nestalih lica na Kosovu važno za pomirenje dvije strane.

"Ovo je jako simboličan problem u kontekstu pomirenja i stvaran problem za porodice koje žive u neizvjesnosti decenijama. Saradnja sa međunarodnim odborom Crvenog krsta je ključna da se riješe i zatvore preostali slučajevi", rekao je Lajčak nakon sastanka delegacija koje su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Kako je naveo, razgovaralo se o dvije teme - nestalim i raseljenim licima i ekonomskoj saradnji.

Lajčak je rekao da je ekonomska saradnja važna kako bi se obezbijedili održivi uslovi za život ljudi koji žive na Kosovu.

"Drugo pitanje o kom smo razgovarali bila je ekonomska saradnja. To je jedna od okosnica Evropske unije. Intenzivirana ekonomska saradnja znači iskoristiti pun ekonomski potencijal Kosova i Srbije, a znači i otvaranje radnih mjesta i poboljšanje standarda života ljudi", rekao je on.

Sljedeći sastanak na visokom nivou održaće se u septembru u Briselu.

Pored Lajčaka, sastanku je prisustvovao i šef diplomatije EU Žozep Borel.

Bonus video: