Italijanske vlasti upozoravaju da je mafija bacila oko na milijarde eura pomoći EU

Italijanski mafijaši su se proteklih decenija duboko infiltrirali u ekonomiju koja je stagnirala i godinama prije pandemije koronavirusa

27666 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Italijanski istražitelji upozorili su danas da će pripadnici mafijaških grupa pokušati da dođu do dijela od stotina milijardi eura koje Italija treba da dobije iz fonda EU za oporavak poslije pandemije koronavirusa.

Dok lideri EU na samitu u Briselu pregovaraju o iznosu i uslovima za pomoć, direktor italijanske istražne agencije za borbu protiv mafije (DIA) Đuzepe Governale rekao je da mafijaši sigurno već prave strategije da dođu do tog novca korupcijom, ili zloupotrebom prespore i krajnje neefikasne birokratije.

"Stotine milijardi eura sliće se u Evropu i Italiju, a mafija neće stajati sa strane i gledati. Mafija će zaroniti u to more (novca)", kazao je Governale za televiziju RAI.

Nekoliko italijanskih mafijaških grupa često koristi zastrašivanje za sklapanje ugovora o javnim radovima sa lokalnim vlastima.

U šestomjesečnom izvještaju za parlament na oko 900 strana DIA je navela da više od 50 opština u Italiji, uglavnom na jugu zemlje, tradicionalnom uporištu mafije, ali i na krajnjem sjeveru, trenutno vode lokalni namjesnici, pošto su istražitelji utvrdili da su šefovi mafije imali kontrolu nad izabranim zvaničnicima tih mjesta.

Italijanski mafijaši su se proteklih decenija duboko infiltrirali u ekonomiju koja je stagnirala i godinama prije pandemije koronavirusa.

Mafijaši su za to vrijeme koristili milijarde eura od trgovine kokainom i drugim narkoticima da kupuju oronule hotele, apoteke, restorane, agencije za trgovinu automobilima i prodavnice odjeće.

Ndrangeta, najjača mafijaška grupa u Italiji i jedna od najmoćnijih na svijetu, ima dobru poziciju da nastavi s masovnom kupovinom, naročito pošto su turizam i maloprodaja teško pogođeni zatvaranjem zbog koronavirusa.

Bonus video: