PRVI DAN ZAVRŠEN RADNOM VEČEROM

Drugog dana samita EU novi predlozi za ekonomsko oživljavanje Unije

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel će danas ponuditi nove predloge najpre manjim grupama zemalja, a kasnije pred svim članicama EU, naveli su izvori bliski samitu

2814 pregleda 1 komentar(a)
Sa Samita, Foto: Beta/AP
Sa Samita, Foto: Beta/AP

Novi predlozi očekuju se danas drugog dana samita Evropske unije (EU) o ekonomskom oživljavanju Unije pogođene epidemijom koronavirusa, saopšteno je u Briselu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel će danas ponuditi nove predloge najpre manjim grupama zemalja, a kasnije pred svim članicama EU, naveli su izvori bliski samitu.

Prvi dan samita završen je radnom večerom tokom koje je vladala određena tenzija zbog nesuglasica među članicama o raspodjeli finansijskih sredstava.

Diplomatski izvori prenijeli su da su se poslije večere sastali Mišel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kako bi se bolje koordinisali pred drugi dan samita.

Njemačka i Francuska, s predlogom o fondu od 500 milijardi eura bespovratne pomoći - "poklona" za oporavak najviše onim članicama EU čije su privrede i zdravstveni sistemi najteže pogodjeni pandemijom, predvode plan da Evropska unija ekonomski ozdravi i ne dozvoli da joj budu ugroženi ključne tekovine i temelj Unije - jedinstveno tržište.

Ključni problem je što se zemlje bogatog sjevera EU, naročito "štedljiva četvorka" - Holandija, Danska i Švedska, a uz njih i Austrija, protive načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Predlog Evropske komisije je da podrška iznosi 750 milijardi eura, od čega će 500 milijardi biti "poklon" državama članicama, a 250 milijardi kredit.

Povezani članci

18. Jul 2020.

Mučni pregovori u Briselu