Freske u Aja Sofiji biće prekrivene za vrijeme molitve muslimana

Slika Djevice Marije i anđela Gavrila, koja se nalazi u pravcu Kible, odnosno u smjeru prema kojem se okreće svaki musliman tokom molitve, biće prekrivena zavjesom

10661 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Erdogan tokom obilaska Aja Sofije, Foto: AP
Erdogan tokom obilaska Aja Sofije, Foto: AP

Ikone i freske sa likovima iz Biblije koje se nalaze u Svetoj Sofiji u Istanbulu biće prekrivene zastorima za vrijeme molitve muslimanskih vjernika, izjavio je predstavnik za medije predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

S obzirom na to da u džamijama ne smiju da budu slike svetaca ili proroka, prošle nedjelje je saopšteno da će freske i ikone biti pokrivene zavjesama, ili laserskom tehnologijom, prenio je Rojters.

U intervjuu za NTV, Kalin je rekao da će slika Djevice Marije i anđela Gavrila, koja se nalazi u pravcu Kible, odnosno u smjeru prema kojem se okreće svaki musliman tokom molitve, biti prekrivena zavjesom, prenosi N1.

Dodao je da ostale freske Isusa i drugih hrišćanskih svetaca nisu problem, jer se ne nalaze u pravcu Kible, ali nije precizirao da li će i one biti prekrivane.

U vrijeme kada se ne održavaju molitve Sveta Sofija će biti otvorena za posjetioce i u tom periodu sve freske i ikone će biti otkrivene.

Turski predsjednk Redžep Tajip Erdogan u nedjelju je posjetio Svetu Sofiju da bi se uvjerio kako teku pripreme za prvu molitvu muslimanskih vjernika.

Izgradnja Svete Sofije je završena 537. godine i do pada Carigrada 1453. bila je jedna od najpoznatijih hrišćanskih hramova na svijetu.

Turci su je te godine pretvorili u džamiju i nazvali Aja Sofija, da bi otac savremene Turske Kemal Ataturk 1934. godine odlučio da je pretvori u muzej.

Bonus video: