Bivši čuvar nacističkog logra se izvinio žrtvama holokausta: Nisam se dobrovoljno prijavio u SS

Bruno Dej optužen je za saučesništvo u hiljadama ubistava dok je bio čuvar logora Štuthof koji se nalazi 40 kilometara od Gdanjska, između avgusta 1944. i aprila 1945. godine

8069 pregleda 5 komentar(a)
Dej na jednom od suđenja, Foto: AP
Dej na jednom od suđenja, Foto: AP

Bivši čuvar nacističkog logora kome se sudi u Njemačkoj zbog saučesništva u ubistvima izvinio se danas žrtvama holokausta, istovremno rekavši da nije imao izbor kada je tamo raspoređen.

"Hoću danas da se izvinim onima koji su prošli kroz taj pakao ludila i njihovim bližnjim. Tako nešto nikad više ne smije da se dogodi", rekao je 93-ogodišnji Bruno Dej u svom posljednjem iskazu tokom suđenja na kome se izricanje presude očekuje u četvrtak.

Kroz iskaze svjedoka shvatio je, kako je rekao, "cio obim svireposti" djela počinjenih u logoru Štuthof na sjeveru Poljske.

"Hoću da ponovim da se nikad nisam dobrovoljno prijavio da služim u SS-u ili u nekom koncentracionom logoru" i dodao da ne bi otišao tamo da je imao mogućnost to da izbjegne.

Bruno Dej optužen je za saučesništvo u hiljadama ubistava dok je bio čuvar logora Štuthof koji se nalazi 40 kilometara od Gdanjska, između avgusta 1944. i aprila 1945. godine.

To je jedan od prvih nacističkih logora izgrađenih van Njemačke.

Prema tužilaštvu on je podržao užasna ubistva, posebno jevrejskih zatvorenika.

Njegov advokat Štefan Vaterkamp tražio je danas poništenje suđenja ili u najgorem slučaju uslovnu zatvorsku kaznu u skladu sa zakonima za maloljetnike na osnovu kojih se njemu sudi jer je imao 17 godina za vrijeme tih događaja.

Treba uzeti u obzir činjenicu da služenje u koncentracionim logorima u to vrijeme nije smatrano zločinom, rekao je advokat.

Oko 65.000 ljudi umrlo je u Štuthofu, uglavnom Jevrejke iz baltičkih zemalja i Poljske.

Posljednjih godina Njemačka je osudila više bivših SS-ovaca zbog saučesništva u ubistvu, pokazujući strogost, doduše zakašnjelu, svog pravosuđa, navodi agencija Frans pres.

Njemačka tužilaštva i sudovi su proširili na čuvare logora optužbe za saučesništvo za ubistva, koje se ranije odnosilo samo na osobe sa visokim položajima u nacističkoj hijerarhiji ili direktno umiješanim u ubistva.

Prvi takav slučaj bio je postupak protiv Džona Demjanjuka, bivšeg čuvara logora Sobibor, kome je 2011. izrečena kazna zatvora od pet godina.

On je umro 2012. prije nego što je suđenje završeno.

Bonus video: