Turska šalje brodove u traganje za naftom i gasom: Vojska Grčke u pripravnosti

"Turska je povećala agresivnost prema Grčkoj, Kipru i EU u cjelini," rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis

9115 pregleda 6 komentar(a)
Micotakis i Mas, Foto: Reuters
Micotakis i Mas, Foto: Reuters

Turska je danas najavila slanje brodova za traganje za ležištima nafte i gasa u spornom području istočnog Sredozemlja, povećavajući napetost sa susjednom Grčkom i ignorišući pozive država Evropske unije (EU) da to ne radi.

Oružane snage Grčke su u stanju pripravnosti, objavljeno je u Atini.

Turske vlasti saopštile su da će istraživački brod "Oruk Rejs" i dva pomoćna tragati do 2. avgusta južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastelorizo.

"Turska je povećala agresivnost prema Grčkoj, Kipru i EU u cjelini," rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Iako saveznice u NATO, Grčka i Turska su u sukobu oko prava na eksploataciju gasa i nafte u regionu.

EU i Sjedinjene Američke Države (SAD) sve oštrije kritikuju Ankaru zbog namjere da proširi istraživanje na područja koja Atina smatra svojim.

Njemački ministar spoljnih poslova Hejko Mas koji je danas u posjeti Atini, pozvao je Tursku da izbjegne "provokativne akcije" i da se uključi u pregovore sa EU.

"Imamo vrlo jasan stav: međunarodno pravo mora da se poštuje. Zato napredak u odnosima s Turskom može da se postigne samo ako Ankara izbjegava provokacije na istočnom Mediteranu", izjavio je Mas poslije razgovora u Atini sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Turska je optužila Grčku da pokušava da joj uskrati korist od nafte i gasa u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, tvrdeći da granice područja za komercijalnu eksploataciju treba "ravnopravno" računati od linije kopnenih obala Grčke i Turske, a ne od linije koju čine grčka ostrva.

Atina to odbacuje kao očigledno kršenje međunarodnog prava.