Građani Habarovska traže odlazak v.d. guvernera Degcjarova: "Putine, u penziju"...

Hapšenje Furgala, koji je stekao reputaciju "narodnog guvernera", podstaklo je višednevne masovne proteste u Habarovsku

2883 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Stanovnici ruskog grada Habarovska su danas nastavili protest zbog hapšenja omiljenog guvernera Sergeja Furgala, zahtijevajući odlazak s funkcije vršioca dužnosti guvernera koga je imenovao Kremlj.

Nekoliko stotina građana izašlo je na ulice, dan pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio Furgala i za vršioca dužnosti guvernera tog dalekoistočnog regiona imenovao poslanika Mihaila Degcjarjova.

Furgal je uhapšen 9. jula i odveden u Moskvu, gdje mu je određen dvomjesečni pritvor pod optužbom za umiješanost u ubistva nekoliko biznismena 2004. i 2005. godine, prije no što je ušao u politiku.

Furgal u Moskvi
Furgal u Moskvifoto: Reuters

Furgal, u to vrijeme preduzetnik koji je uvozio raznu robu, negira optužbe.

Hapšenje Furgala, koji je stekao reputaciju "narodnog guvernera", podstaklo je višednevne masovne proteste u Habarovsku.

Te proteste desetina hiljada ljudi mnogi su vidjeli kao direktno suprotstavljanje Kremlju.

Učesnici današnjeg protesta su u centru grada uzvikivali: "Furgal je naš izbor!", "Degcjarjove, idi kući!" i "Putine, u penziju!".

Furgal, član nacionalističke Liberalno-demokratske stranke, izabran je za guvernera 2018. godine, pobjedom nad kandidatom Kremlja.

Njegova pobjeda je bila neočekivana, pošto nije aktivno učestvovao u kampanji, već je javno podržavao svog rivala.

Grđani su ipak glasali za njega, čime su, kako kažu posmatrači, zadali ponižavajući udarac vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji i Putinu.

Novi guverner Degcjarjov takođe je član Liberalno-demokratske stranke, a poslanik je ruskog parlamenta od 2011. godine.

Najviše je poznat po kontroverznim predlozima, kao što su inicijativa za farbanje crvenih zidina Kremlja u bijelo, zabrana korišćenja američkih dolara u Rusiji i zabrana homoseksualcima da daju krv.

Pošto dolazi iz iste stranke kao Furgal, analitičari su imenovanje Degcjarjova ocijenili kao pokušaj Kremlja da umiri proteste.

Degcjarjov je već stigao u Habarovsk, udaljen 6.100 kilometara od Moskve, a danas je pozvao demonstrante da "ne provociraju policiju".

Imenovan je za vršioca dužnosti do narednih regionalnih izbora, u septembru 2021. godine.

Bonus video: