Šef Evropskog parlamenta žali zbog rezova u ključnim budžetskim programima EU

Sedmogodišnji budžet vrijedan 1.074 milijardi eura ispregovaran je zajedno sa paketom za ekonomski oporavak od 750 milijardi eura koji treba da pomogne zemljama Unije da se povrate iz recesije izazvane pandemijom koronavirusa

2474 pregleda 4 komentar(a)
David Sasoli, Foto: Francois Lenoir/AP
David Sasoli, Foto: Francois Lenoir/AP

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli kritkovao je danas smanjenja sredstava za ključne programe u dugoročnom budžetu koji su 27 vođa EU odobrili na maratonskom samitu ove nedjelje.

Sedmogodišnji budžet vrijedan 1.074 milijardi eura ispregovaran je zajedno sa paketom za ekonomski oporavak od 750 milijardi eura koji treba da pomogne zemljama Unije da se povrate iz recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

Budžet i fond za oporavak mnogi lideri pozdravili su kao "istorijski" trenutak za Evropu, ali izaziva brigu među poslanicima EP koji konačno treba da odobre budžetske promene.

Obraćajući se na konferenciji za novinare Sasoli je pozdravio dogovor o paketu pomoći ali je osudio dugoročne rezove u budžetu.

"Ako želimo da se kladimo na buduće generacije ne možemo smanjiti budžet za istraživanje i za mlade ljude", rekao je Sasoli i ukazao takođe na planirana smanjenja sredstava za migraciju i politike azila.

Pod pritiskom pet zemalja predvođenih Holandijom, takozvanih "štedljivih" EU vođe su morale da prihvate smanjenja sredstava za istraživanje i inovaciju, zdravstvo i klimu. To je suprotno od ambicije predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da ekološka pitanja budu u centru njene političke agende.

"Treba da podržimo srednjoročno i dugoročno ciljeve EU", rekao je Sasoli upozoravajući da Parlament neće odobriti budžet ako njegovi uslovi nisu dovoljno ispunjeni. On je rekao da Parlament želi da ukaže na jedan broj pitanja u konstruktivnom duhu i da ispravi neke od grešaka.

Evropska komisija je takodje žalila zbog rezova koje su vođe EU prihvatili, ali je i ukazala da će budžet biti samo 10 milijardi dolara manji od sadašnjeg uprkos izlasku Velike Britanije iz Unije.

Poslanici EP će u četvrtak u rezoluciji iznijeti njihove ambicije za budžet prije nego što počnu pregovore sa Evropskom komisijom i predsjedništvom EU, koje ovog polugodišta drži Njemačka. Konačno glasanje o budžetu u Parlamentu se ne očekuje prije kraja godine.

Bonus video: