Posrednik u ubistvu novinarke ranjen uoči svjedočenja

Maltežanin nađen u lokvi krvi uprkos 24-časovnoj policijskoj zaštiti, opozicija kaže da država nije ispunila dužnost da zaštiti ključnog svjedoka

15090 pregleda 33 reakcija 8 komentar(a)
Teuma je ranije rekao da od ubistva novinarke strahuje za svoj život, Foto: Reuters
Teuma je ranije rekao da od ubistva novinarke strahuje za svoj život, Foto: Reuters

Navodni posrednik u ubistvu malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije je teško povrijeđen nekoliko sati prije nego što je trebalo da nastavi iznošenje dokaza ped sudom. Policija je saopštila da je povrede vrata i abdomena sam sebi zadao nožem.

Melvin Teuma, bivši taksista, u novembru je dobio predsjedničko pomilovanje da bi otkrio sve o ubistvu u eksploziji automobila bombe koje je šokiralo najmanju članicu Evropske unije u oktobru 2017.

Njegovi tajni snimci i svjedočenje doveli su do hapšenja poznatog malteškog biznismena Jorgena Feneka. On je optužen za saučesništvo u ubistvu Karuane Galicije, koja je, između ostalog, istraživala i sumnjivi projekat vjetroelektrane u Crnoj Gori.

Povodom otkrića da je Fenekova tajnovita kompanija profitirala od projekta na brdu Možura, na Malti je pokrenuta istraga u saradnji sa Europolom.

“Prve indicije su da je Melvin Teuma sam sebi zadao povrede, ali se istraga nastavlja”, navedeno je u saopštenju policije, ukazujući na pokušaj samoubistva.

Malteški policijski komesar je rekao na konferenciji za novinare da nema tragova provale u njegov stan i da im je Teuma rekao da se sam povrijedio. Navodno je držao nož kada je zatečen u spavaćoj sobi. Operisan je i njegovo stanje je stabilno.

Teuma je bio sam kod kuće u vrijeme incidenta, kasno u utorak. On je od prošle godine pod 24-časovnom policijskom zaštitom. Policajac koji je bio ispred ušao je nakon što ga je alarmirao advokat koji je rekao da mu se Teuma nije javljao na telefon. Zatekao ga je u nesvjesnom stanju u lokvi krvi.

Incident se dogodio nekoliko sati prije nego što je Teuma trebalo da nastavi svjedočenje pred sudom u Valeti. On je ranije rekao da ga je Fenek platio da unajmi tri muškarca - koji su trenutno u zatvoru - da počine ubistvo automobilom-bombom. On je takođe opisao kako od tada strahuje za život.

“Moj život je okončan u tri sata popodne 16. oktobra 2017,” rekao je sudiji, misleći ne vrijeme ubistva.

Kriza na mediteranskom ostrvu zbog ubistva novinarke dovela je do ostavke premijera Džozefa Muskata. Opozicioni političari sada kažu da država nije ispunila dužnost da zaštiti ključnog svjedoka.

Incident je ponovo podstakao pozive da se Europol formalno pridruži malteškoj policiji u istrazi ubistva Karuana Galicije.

Malteška NVO Republika je saopštila: “Dosta je bilo. Ne želimo da mafija novca i interesa kontroliše Maltu. Vlasti su učinile ono za šta su sposobne: ništa. Ponavljamo apel da zajednički istražiteljski tim Europola i Malte privede pravdi mafiju koja guši Maltu.” Policijska agencija EU pruža forenzičku i tehničku podršku od oktobra 2017.

Dafne Karuana Galicija je pisala o korupciji u vrhu države i o navodima u vezi sa Panamskim papirima, dokumentima koji su procurjeli 2016. Oni su otkrili da su dva Muskatova bliska saradnika, šef kabineta Kit Šembri i ministar Konrad Mici, umiješani u tajni ofšor biznis.

Ubijena novinarka, koja je na svom blogu opisivala Crnu Goru kao “jednu od najkorumpiranijih svjetskih država”, prva je maltešku javnost upoznala sa projektom vjetroelektrane Možura, 12. novembra 2015, dan pošto je vijest objavljena u crnogorskim medijima. Iako nije imala informaciju da je Fenekova kompanija od projekta zaradila milione, ona je opisala posao kao “veoma sumnjivu nagodbu u veoma sumnjivoj državi”.

Mediji su u junu objavili da u istrazi povodom likvidacije novinarke, tragovi novca vode do Crne Gore.

Fenek je, navodno, preko svoj firme “17 Black” zaradio 4,6 miliona eura od projekta koji je malteška državna kompanija Enemalta kupila krajem 2015. Mici je u to vrijeme bio ministar energetike, a procurjeli mejlovi su pokazali da je preko “17 Black” trebalo da bude uplaćen novac na račun njegove i Šembrijeve panamske kompanije.

Aktuelni ministar energetike Majkl Faruđa rekao je u ponedjeljak da će narednih dana u parlamentu objaviti kopiju sporazuma o kupovini vjetroelektrane u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje poslanika opozicione Nacionalističke stranke Džejsona Azopardija, Faruđa je rekao da nema “nikakav problem” sa objavljivanjem tog sporazuma.

Crnogorska opozicija je zatražila pokretanje parlamentarne istrage povodom afere “Možura”.

Azopardi je u ponedjeljak objavio da je dobio mejl od poslanika Srđana Milića u kojem traži saradnju parlamenta Malte u istrazi u Crnoj Gori. Malteški poslanik je odgovorio da će pružiti “svu pomoć i podršku”.

Bonus video: