Karabinjeri se ponašali kao mafijaši

Pripadnici paravojnih snaga u Pjaćenci osumnjičeni za dilovanje droge, ucjenu i torturu

8306 pregleda 5 komentar(a)
Četvorica osumnjičenih na fotografiji koju je objavila policija, Foto: Guardia Di Finanza
Četvorica osumnjičenih na fotografiji koju je objavila policija, Foto: Guardia Di Finanza

Grupa karabinjera je uhapšena, a njihova policijska stanica u sjevernom italijanskom gradu Pjaćenca je zatvorena nakon što su istražitelji otkrili seriju navodnih krivičnih djela u njihovoj kasarni.

Karabinjeri se sumnjiče za dilovanje droge, ucjenu i torturu, u slučaju koji je šokirao tužilaštvo i građane Pjaćence, prenio je BBC.

“Mi smo nedodirljivi”, rekao je navodno jedan od osumnjičenih svom kolegi, u razgovoru koji je policija prisluškivala.

Priča o djelima karabinjera juče je bila na naslovnim stranicama u Italiji, a lokalna tužiteljka Gracija Pradela je rekla da “ništa što se dešavalo u kasarnama nije bilo legalno” i da su se ponašali kao kriminalci.

BBC navodi da priča kao da je istrgnuta iz krimi-romana, te da su se mnoge nezakonite radnje desile u nedjeljama kada je Italija ušla u izolaciju zbog pandemije, mada je policijska operacija počela 2017.

“Dok je grad Pjaćenca brojao žrtve koronavirusa, ti karabinjeri su obezbjeđivali drogu dilerima koji su bili zaglavljeni kod kuće bez droge zbog anti-kovid pravila”, kazala je tužiteljka. Pjaćenca se nalazi u sjevernoj regiji Emilija Romanja i ima jednu od najvećih stopa smrtnosti u Italiji.

Ono što se dešavalo u kasarni, Pradela je uporedila s praksom grupa organizovanog kriminala.

Osumnjičeni koji su dovođeni na ispitivanje maltretirani su i čak mučeni. Na jednog fotografiji dostavljenoj medijima vidi se privedeni s lisicama na rukama, bos i okrvavljenog nosa.

Tužiteljka je kazala da su karabinjeri osumnjičeni za dilovanje droge, primanje ukradene imovine, iznudu, nezakonito hapšenje, pronevjeru i zloupotrebu položaja. Dvanaest osoba je pod istragom, pet je privedeno, a šesta je u kućnom pritvoru.

“Ova otkrića kaljaju ugled 110.000 muškaraca i žena koji svaki dan daju sve od sebe čuvajući vrijednosti paravojnih snaga”, rekao je italijanski ministar odbrane.

Bonus video: