Italija može da očekuje nov talas virusa već u avgustu

Krisanrini je autor uspješnog modela ograničavanja širenja koronavirusa, takozvanog "modela Veneto", koji se sastojao u masovnom testiranju građana, zahavljujući čemu je ta sjeverna regija Italije zabilježila relativno mali broj zaraženih i preminulih od kovida 19, u odnosu na susjedne provincije

10909 pregleda 5 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Italija bi mogla da se suoči sa novim talasom pandemije kovida 19 već u avgustu, a ne kao što se najavljuje u septembru ili oktobru, prenosi Tanjug.

Na to upozorava profesor Andrea Krisantini, mikrobiolog Univerziteta u Padovi.

On je autor uspješnog modela ograničavanja širenja koronavirusa, takozvanog "modela Veneto", koji se sastojao u masovnom testiranju građana, zahavljujući čemu je ta sjeverna regija Italije zabilježila relativno mali broj zaraženih i preminulih od kovida 19, u odnosu na susjedne provincije.

Profesor Krisantini kaže da je neobično da je sada u Italiji zabilježen relativno mali broj zarazenih, dok je situacija u svim susjednim zemljama drugačija i broj zaraženih raste.

"Ne bih želio da širim pesimizam, ali neke dileme imam. Moguće da smo najbolji, ali isto tako je moguće da ne testiramo sve koje bi trebalo", upozorava profesor Krizantini.

On preporučuje masovno testiranje kao prevenciju.

"Masovno testiranje sigurno košta, ali bi potcjenjivanje rizika od ponovnog širenja zaraze moglo da nas košta mnogo više i finansijski i u ljudskim životima", upozorava profesor Andrea Krisantini.

Bonus video: