Turska smanjila broj brodova u istočnom Sredozemlju, Grčka kaže da je spremna za pregovore

Turska optužuje Grčku da je pokušala da je isključi iz eksploatacije minerala u istočnom Sredozemlju, tvrdeći da grčka ostrva ne bi smjela da budu uključena u proračun ekskluzivnih ekonomskih zona

4068 pregleda 2 komentar(a)
Turski brod za istraživanje, Foto: Reuters
Turski brod za istraživanje, Foto: Reuters

Turska je smanjila broj brodova u istočnom Sredozemlju, području u kojem Grčkoj osporava pravo na potragu za naftom i gasom, saopštile su danas vlasti te zemlje.

Napetosti zbog dugogodišnjeg spora rasplamsale su se prošle nedjelje kada je Turska objavila da planira da pošalje istraživački brod južno od grčkih ostrva Rodos, Karpatos i Kastolerizo.

Inicijativu Turske su javno kritikovale SAD, Francuska i druge evropske zemlje, a turski istraživački brod ostao je usidren u luci u Antaliji.

Iz grčke Vlade su objavili da Turska povlači brodove iz istočnog Sredozemlja i dodali da je Atina i dalje spremna za pregovore sa Turskom "u okvirima poštovanja međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa".

Turska optužuje Grčku da je pokušala da je isključi iz eksploatacije minerala u istočnom Sredozemlju, tvrdeći da grčka ostrva ne bi smjela da budu uključena u proračun ekskluzivnih ekonomskih zona.

Iz Atine smatraju da ovakav stav Turske predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Turske vlasti kažu da će plan istraživačke misije ostati na snazi do 2. avgusta.

Bonus video: