VISOKA STOPA SMRTNOSTI

Švedska i koronavirus: Katastrofalan pristup, pokazali kako se ne treba boriti protiv bolesti

Švedska zvanično i dalje odbija da preporučuje maske u javnosti, uprkos sve većem broju dokaza njihove efikasnosti.

28519 pregleda 41 reakcija 38 komentar(a)
Detalj iz grada Visbija na švedskom ostrvu Gotland, Foto: Reuters
Detalj iz grada Visbija na švedskom ostrvu Gotland, Foto: Reuters

Jedinstveni pristup borbi sa pandemijom koronavirusa koji se od početka primjenjivao u Švedskoj, pokazao se katastrofalnim. Prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka iz cijelog svijeta, švedski pristup suočavanja sa zarazom doveo je do visoke stope smrtnosti i velike patnje stanovništva, a jedino što je ova zemlja pokazala svijetu jeste kako da se ne nosimo sa smrtonosnom zaraznom bolešću, piše portal Nova.rs.

Tokom posljednjih nekoliko decenija Švedska se smatrala liderom kada je riječ o globalnim humanitarnim pitanjima. Ova zemlja bila je prva u prihvatanju izbjeglica i u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Međutim i tokom borbe sa pandemijom koronavirusa u Švedsku su bile usmjerene sve oči svijeta. I ovog puta u nečemu je bila jedinstvena. Samo ova zemlja odlučila se za takozvani "meki" pristup u borbi, koji podrzumijeva da se ne primjenjuje karantin, već samo uvođenje dobrovoljnih ograničenja i podsticanje građana da koriste maske, piše USA today, a prenosi Nova.rs.

Ovaj pristup je shvaćen kao liberalniji, a postao je toliko popularan da su i na američkim protestima skandirali "Be Like Sweden" (Budi kao Švedska).

Međutim, nije sve tako sjajno, iako su mjere u Švedskoj bile blaže u odnosu na čitav svijet, stopa smrtnosti je dostigla vrhunac. U Sjedinjenim Američkim Državama recimo trpe područja koja su rano izašla iz karantina, a isto to dešava se i u drugim zemljama u Evropi, piše Nova.rs.

Motivi ovakvog pristupa borbi sa opsanom zarazom Švedske agencije za javno zdravstvo još uvijek su misterija.

Neke druge zemlje koje su u početku koristile ovu strategiju brzo su je napustile jer je broj smrtnih slučajeva počeo naglo da se povećava.

Ipak, Švedska je bila vjerna svom pristupu.

Zašto? Sticanje takozvanog imuniteta stada u kojem je zaražen veliki broj populacije (po mogućnosti mlađeg stanovništva) omogućava razvoj imuniteta, ali to nije bio zvanični cilj Švedske agencije za javno zdravlje. Rečeno je da imunitet stanovništva može pomoći suzbijanju širenja bolesti, a neke izjave agencije navode da je postojao tajni cilj, piše Nova.rs

Nezaustavljiva stopa smrtnosti

Dalji dokaz tome je da agencija insistira na obaveznom školovanju male djece, važnost testiranja se već neko vrijeme obezvređuje i samim tim je sve manja, a agencija je odbila da prizna važnost asimptomatskog širenja virusa (zabrinjavajuće, ohrabrila je ljude u domaćinstvima u kojima žive zaražene osobe bez simptoma da idu na posao i u školu).

Švedska zvanično i dalje odbija da preporučuje maske u javnosti, uprkos sve većem broju dokaza njihove efikasnosti.

Pored toga, navedeni cilj švedskih vlasti uvijek je bio da ne umanjuju epidemiju, već da je uspore, kako zdravstveni sistem ne bi bio pretrpan.

Vlade nekoliko država, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, osudile su imunitet stada kao strategiju.

“To može dovesti do vrlo brutalne aritmetike koja ljude i život i njihove patnje ne stavlja u središte te jednačine”, izjavio je na konferenciji za medije u maju, dr Majk Rajan, izvršni direktor Zdravstvenog programa SZO.

Prema rezultatima ove švedske agencije, procjenjuje se da je dio Šveđana koji nose antitijela ispod 10 odsto, tako da nigdje nema ni naznaka za imunitet stada.

Pa je tako logično što je stopa smrtnosti u Švedskoj sve veća.

U Švedskoj je broj umrlih veći od Sjedinjenih Američkih Država: 556 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, u poređenju sa 425, što je brojka od 20. jula.

U Švedskoj je takođe smrtno stradalo čak četiri i po puta više ljudi nego u ostale četiri nordijske države zajedno.

Proteklih nekoliko nedjelja Švedska je među vodećim u svijetu kada je riječ o trenutno prijavljenim smrtima po glavi stanovnika. I uprkos tome, njihova strategija u suštini ostaje ista – do daljnjeg, piše Nova.rs.

Učite na švedskim greškama

Moguće je da je Uprava za javno zdravstvo zaista vjerovala da je švedski pristup najprikladniji i održiviji i da će druge zemlje, od kojih su mnoge ušle u karantin, imati još gore rezultate.

Možda je to, a ne imidž stada, glavni razlog zašto se vlasti očajnički drže njihove strategije. Možda je ipak u pitanju nespremnost da priznamo rane greške i preuzmemo odgovornost za hiljade nepotrebnih smrti koje su se zbog toga dogodile.

Rezultat u ovoj fazi pandemije je nedvosmislen.

Vjerujemo da se Švedska može koristiti kao model, ali ne onako kako se inicijalno mislilo. Umjesto toga, može poslužiti kao kontrolna grupa i odgovoriti na pitanje koliko su efikasne mere dobrovoljnog udaljavanja, socijalne distance i labave mjere u Švedskoj u poređenju sa karantinom, agresivnim ispitivanjima, traganjem za kontaktima i obaveznom upotrebom maski.

U Švedskoj je njihova strategija dovela do smrti, tuge i patnje, a povrh toga nema naznaka da je švedska ekonomija prošla bolje nego u mnogim drugim zemljama.

Ostatak svijeta je ako ništa drugo, dobio primjer kako se ne nositi sa smrtonosnom zaraznom bolešću.

Na kraju će i to proći i život će se vratiti u normalu. Novi medicinski tretmani će se pojaviti i prognoze će biti bolje. Nadamo se da će vakcina uskoro biti spremna. Do tada, ne radite ništa na švedski način.

Preporučujemo za Vas