Lukašenko: Na nogama sam prebolio koronu

Predsjednik Bjelorusije se opirao pozivima za uvođenje mjera izolacije ili socijalnog distanciranja, a kao terapiju predlagao votku i saune

32875 pregleda 169 reakcija 16 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je danas da ima koronavirus bez ikakvih simptoma i da se već oporavio od njega, prenijela je agencija BELTA.

"Danas se sastajete sa čovjekom koji je uspio da na nogama preživi koronavirus. Ljekari su juče došlo do takvog zaključka. Asimptomatski," rekao je Lukašenko na sastanku sa vojskom, prenio je Rojters.

Lukašenko (65) se protivio uvođenju jačih mjera u cilju suzbijanja koronavirusa. Strah od virusa je odbacivao kao “psihozu”, a zemljacima je savjetovao da igraju hokej, voze traktore, piju votku, idu u saunu kako bi se zaštitili od zaraze.

“Ako osoba pozitivno razmišlja, biće zdrava”, govorio je Lukašenko.

U Bjelorusiji je zaraženo više od 67 hiljada osoba, a preminule su 543.

Predsjednik, koji je na vlasti od 1994, je suočen s najvećim izazovom posljednjih godina usljed nezadovoljstva naroda reakcijom na pandemiju koronavirusa, te stanjem ekonomije i ljudskih prava.

Pandemija je snažno pogodila ekonomiju. Svjetska banka predviđa pad bjeloruske privrede od najmanje četiri odsto ove godine, što je najviše u posljednjih 25 godina.

Lukašenko je upregnuo je snage za gušenje rijetkih i upornih protesta protiv njega uoči izbora sljedećeg mjeseca, šaljući rivale u zatvor i hapseći neistomišljenike.

Bonus video: