"države da razmotre organizovanje zajedničke nabavke"

EU upozorila članice na rizik od nedostatka zaštitnih sredstava

U trenutku kada budu razvijene vakcine za kovid-19, možda će nedostajati špricevi i drugi predmeti, saopštila je Evropska komisija

2293 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Evropska unija (EU) upozorila je države članice na rizik od nedostatka špriceva, maramica i zaštitnih sredstava koji su potrebni za potencijalnu masovnu vakcinaciju protiv kovid-19 i pozvala ih da razmotre da organizuju zajedničku nabavku, navedeno je u dokumentu EU.

Evropski blok je, takođe, tražio od vlada EU da zajedno razmotre kupovinu više vakcina protiv gripa i povećaju broj vakcinisanih ljudi kako bi se smanjio rizik od istovremenog izbijanja gripa i kovid-19 na jesen, prenosi Rojters.

Vakcina protiv kovid-19 još nije u potpunosti razvijena niti odobrena, ali zemlje širom svijeta žele da osiguraju zalihe potencijalnih vakcina kada se one pokažu efikasnim tako da brzo mogu da krenu sa imunizacijom.

U trenutku kada budu razvijene vakcine za kovid-19, možda će nedostajati špricevi i drugi predmeti, saopštila je Evropska komisija (EK) zdravstvenim stručnjacima iz evropskih zemalja na sastanku prošle sedmice.

Moglo bi doći do nestašica, upozorila je EK upitavši vlade kolike su im zalihe špriceva, maramica, alkohola i lične zaštitne oprema kao što su maske.

EK je apelovala na države EU da razmotre organizovanje zajedničke nabavke, a predstavnici Italije i Holandije izrazili su interesovanje, navodi se u dokumentu.

Zajednička nabavka smatra se korisnom za postizanje boljih cijena i izbjegavanje da se vlade EU suprotstave jedna drugoj.

Preporučujemo za Vas