eksen ih nazvala "kovidiotima"

Hiljade protestovale u Berlinu zbog mjera protiv koronavirusa

Nosili su transparente s natpisima "Korona, lažna uzbuna", "Primorani smo da nosimo brnjicu", "Prirodna odbrana umesto vakcinacije" i "Mi smo drugi talas"

10300 pregleda 33 reakcija 7 komentar(a)
Berlin protest, Foto: AP
Berlin protest, Foto: AP

Hiljade ljudi protestovale su danas u Berlinu zbog mjera uvedenih u Njemačkoj radi spriječavanja širenja koronavirusa.

Protest pod nazivom "Kraj pandemije - dan slobode" održan je u vrijeme sve veće zabrinutosti zbog rasta broja novih slučajeva infekcije u Njemačkoj.

Gusto zbijeni demonstranti, od kojih je svega nekoliko imalo masku, prošetali su centrom Berlina od Brandenburške kapije.

Nosili su transparente s natpisima "Korona, lažna uzbuna", "Primorani smo da nosimo brnjicu", "Prirodna odbrana umesto vakcinacije" i "Mi smo drugi talas".

Skandirali su "Ovdje smo i glasni smo jer su nam ukinuli slobodu".

Policija je putem megafona bezuspješno upozoravala učesnike protesta da poštuju pravila držanja distance i da nose maske.

Na Tviteru je policija objavila da je podnjela krivičnu prijavu protiv organizatora skupa jer nije obezbjedio poštovanje higijenskih pravila, a ubrzo i da je organizator okončao protestnu šetnju.

Prema procjeni policije, na protestu je bilo 17.000 ljudi.

Policija je okupljene razdvajala od učesnika kontraprotesta, od kojih su neki uzvikivali "Nacisti napolje".

Na bulevaru koji prolazi kroz park Tirgarten potom je održan drugi protest zbog restriktivnih mjera, na kojem se prema procjeni policije okupilo 20.000 ljudi.

Policija je taj skup proglasila završenim pošto organizatori ponovo nisu obezbjedili da demonstranti nose maske i da drže distancu.

Dva protesta su privukla različite građane, među kojima su bili i teoretičari zavjera i desničarski populisti.

Današnje proteste osudila je kopredsjednica Socijaldemokratske partije Njemačke Zaskija Esken. Njena stranka je manji partner u vladajućoj koaliciji.

"Hiljade kovidiota slave sebe u Berlinu kao 'drugi talas', bez držanja distance, bez maski. Oni ne ugrožavaju samo naše zdravlje, oni ugrožavaju naš uspjeh u borbi protiv pandemije i za oživljavanje ekonomije, obrazovanja i društva. Neodgovorno", navela je Esken.

Za razliku od SAD, Velike Britanije i Brazila, vlada Njemačke iz sveta dobija brojne pohvale zbog načina na koji upravlja zdravstvenom krizom.

U Njemačkoj je od 210.670 potvrdjenih slučajeva infekcije, od posljedica zaraze koronavirusom umrlo oko 9.150 osoba, pet puta manje nego u Velikoj Britaniji koja ima manje stanovnika.

U Njemačkoj je juče registrovano 955 novozaraženih osoba, najviše u jednom danu od 17. juna.

Njemačka vlada je krajem aprila počela da ublažava restriktivne mere, ali pravila takozvanog socijalnog distanciranja i dalje su na snazi, kao i obaveza nošenja maski u javnom prevozu i prodavnicama.

Preporučujemo za Vas