Žarišta zabave i korone

Iako je broj klastera povezanih s diskotekama relativno mali, broj zaraženih koji su u vezi sa svakim takvim žarištem je veliki

7516 pregleda 2 komentar(a)
Klub Hacijenda žarište klastera u francuskom rezortu, Foto: Reuters
Klub Hacijenda žarište klastera u francuskom rezortu, Foto: Reuters

Hacijenda, klub u francuskom primorskom odmaralištu Kiberon bio je pun u subotu uveče: gomila ljudi, čaše piva i pametni telefoni koji se njišu u ritmu popa i hip-hopa dok okolo sijevaju crvena i plava svjetla lajtšoua, piše Rojters.

Scene sa žurke iz ovog prepunog bara na sjeverozapadu Francuske snimljene su sredinom jula mobilnim telefonom. Zdravstveni zvaničnici tvrde da su se na žurci te večeri kršila pravila održavanja higijene i distance.

Jedan od prisutnih gostiju bio je 19-godišnjak koji je preko ljeta radio u lokalnom supermarketu. Imao je glavobolju i napustio je žurku ranije. Tri dana kasnije, 21. jula, dijagnostifikovan mu je kovid-19.

Narednih dana desetine njegovih poznanika, od kojih su mnogi redovno išli u Hacijendu, dobili su rezultate da su pozitivni na novi koronavirus. Zdravstveni zvaničnici tvrde da su registrovali 72 lica pozitivna na covid-19 koja su bila u kontaktu s tim studentom i njegovim prijateljima.

Vlasti su zatvorile klub na dva mjeseca, a obližnju plažu od 21 sat do ujutru, započeli kampanju masovnog testiranja i apelovali na mlade da se suzdrže od socijalizacije.

Izbijanje epidemije u Hacijendi primjer je fenomena koji se ponavlja diljem Evrope.

Nakon što je stopa infekcije oborena mjesecima stroge izolacije, ponovo se javljaju žarišta.

Nekoliko klastera - od Barselone do sjeverne Francuske i Njemačke - potiče iz rezorta popularnih među mladima.

U borbi protiv ponovnog izbijanja talasa epidemije koronavirusa, u španskim regionima uveden je niz restriktivnih mjera u noćnom životu - od plesnih podijuma sa socijalnom distancom, do policijskih časova i ograničavanja broja gostiju. U teško pogođenoj Kataloniji uvedene su kazne do 15.000 eura za omladinu koja učestvuje u okupljanjima i zabavama na otvorenom.

Iako je broj klastera povezanih s diskotekama relativno mali, španske vlasti hoće da suzbiju žurke jer je broj zaraženih, koji su u vezi sa svakim pojedinačnim žarištem, veliki. Prema podacima ministarstva zdravlja, trideset aktivnih klastera koji su povezani s noćnim životom broje oko 1.100 oboljelih, dok su porodična okupljanja izazvala 90 klastera, ali samo 770 inficiranih.

U Njemačkoj se vlasti bore protiv žurki na otvorenom u javnim parkovima i na trgovima, pošto je ples u noćnim klubovima i velikim javnim okupljanjima zabranjen u većem dijelu zemlje. U Hamburgu je zabranjena prodaja alkohola u prodavnicama i na kioscima nakon 20 časova. Prošlog vikenda u Berlinu je prekinula žurku od čak 3.000 rejvera koji su se okupili u javnom parku.

Ova praksa noćnog provoda izaziva zabrinutost da će Evropu pokositi drugi talas i zadati udarac ionako krhkom oporavku ekonomije.

Tokom sedmice prije nego se razbolio, 19-godišnjak u žarištu epidemije u Kiberonu izlazio je u Hacijendu svake večeri. Te subote klub je bio prepun. Mladić koji je zahtijevao da mu se ne pominje ime, iz straha da bi mogao biti stigmatizovan zbog uloge koju je imao u širenju epidemije, tokom dana imao je glavobolju. Pripisao ju je migreni, uzeo je paracetamol i otišao u klub. U ponedjeljak se i dalje osjećao loše i javio se ljekaru koji ga je uputio u bolnicu. Testiran je na kovid-19 i u utorak ujutru mu je stigao pozitivan rezultat. Zdravstvene vlasti su ga uputile u karantin.

Načelnik okruga Patris Fure ispričao je da je Hacijenda diskoteka koja je radila ilegalno i da je zatvorena u skladu s restrikcijama propisanim zbog kovida-19.

Erik Adami, menadžer kluba, kazao je da je mislio da ne radi ništa loše i da i drugi barovi u Kiberonu rade na isti način, pa nisu kažnjeni.

„Nas su uhvatili,“ rekao je u kratkom telefonskom razgovoru. „Potpuno sam klonuo duhom.“

U Francuskoj, broj novopotvrđenih slučajeva kovida-19 je na najvišem nivou od maja naovamo, iako još nije dostignut pik talasa. Najveći porast broja slučajeva bilježi se među osobama starosti između 15 i 44 godine.

„Rekli smo ranije i ponovićemo: mladi nisu nepobjedivi. Mladi mogu da budu inficirani; mladi mogu da umru; i mladi mogu da prenesu virus drugima“, kazao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na nedavnom brifingu u Ženevi.

Mladić iz epicentra klastera Hacijenda izašao je iz karantina prošle nedjelje. Spremao se da ide kod roditelja, jer ga, kako je rekao, u Kviberonu neosnovano optužuju za izbijanje epidemije.

Prisjećajući se subote veče kada je otišao u Hacijendu, Rojtersu je kazao:

„Nisam želio da napravim štetu, samo da živim.“

Bonus video: