Nova strategija EU za Zapadni Balkan da bude jasna i konkretna

Potpredsjednik vlade Makedonije zadužen za evropske integracije Bujar Osmani rekao je da Zapadni Balkan želi da bude pod "kišobranom blagostanja" EU
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2018. 12:46h

Nova strategija Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan mora biti u potpunosti jasna i konkretna, poruka je današnje konferencije koja se održava u Beču.

Hedvig Morvani iz Evropskog fonda za Balkan je rekla da se nada da nova strategija EU neće biti samo još jedan papir, već da će donijeti novu svijest i praksu i da će biti prilagođena novim realnostima.

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža je naglasila da jezik strategije mora biti jasan i potpuno konkretan.

"Nedovoljno je da nam se govori da imamo evropsku strategiju, to nam je govoreno već toliko godina. Neophodno je da strategija bude konkretna, da se zna šta je u fokusu integracionog procesa", rekla je Hodža.

Kako je navela, zemlje Zapadnog Balkana moraju same da se fokusiraju na reforme i transformišu se i one to znaju-

"Ali je neophodno da se od EU dobiju tačne smjernice za članstvo, odnosno kada mi odradimo naše mora i EU da obavi svoj dio", rekla je Hodža.

Hodža smatra i da je neophodno da na Zapadnom Balkanu budu aktivne EU i SAD, jer je, kako kaže, Amerika igrala važnu ulogu u stabilizaciji regiona.

Potpredsjednik vlade Makedonije zadužen za evropske integracije Bujar Osmani rekao je da Zapadni Balkan želi da bude pod "kišobranom blagostanja" EU.

"Uvjeren sam da će pitanje imena biti riješeno do juna, kako bi Makedonija dobila u julu poziv za članstvo u NATO i krenula u pregovarački proces sa EU", kazao je Osmani.

Osmani je ocijenio da je ohrabrujuće za EU da, u trenutku kad jedna članica istupa iz Unije, šest zemalja želi da uđu.

On, kako ja kazao, od predsjedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije očekuje da se EU fokusira na Zapadni Balkan i predlaže da bi moto austrijskog predsjedavanja mogao da bude "Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana".

Morvani očekuje od aktuelnih predsjedavajućih da Makedonija okonča proces pristupanja, a da Albanija dobije status kandidata.

"Rješenje spora oko imena Makedonije moglo bi biti pozitivna motivacija za cijeli region", kazao je on, prenosi Tanjug.

Rješenje spora oko imena Makedonije očekuje i Ivan Vejvoda sa bečkog Instituta za humane nauke, koji ukazuje na značaj procesa evropskih integracija po Zapadni Balkan.

"U regionu je svima poznato da je čak 98 odsto posla na nama, a da je cilj da učinimo naša društva boljim", rekao je on.

Evropski poslanik iz Austrije, Lukas Mandl najavio je da će jedan od tri prioriteta austrijskog predsjedavanja EU biti Zapadni Balkan, a u vezi s evropskim integracijama regiona istakao je značaj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Bonus video: