zbog pokušaja sad-a da vodi glavnu riječ

Njemačka i Francuska napustile pregovore o reformi SZO

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, trenutno predsjedavajući G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za reformu SZO, dva mjeseca pre američkih predsjedničkih izbora

7756 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Njemačka i Francuska napustile su pregovore o reformi Svjetske zdravstvene organizacije zbog pokušaja SAD da vode glavnu riječ u pregovorima iako je Vašington ranije odlučio da Amerika napusti tu organizaciju.

Njihov potez udarac je američkom predsjedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, trenutno predsjedavajući G7, nadao da će u septembru objaviti zajednički plan za reformu SZO, dva mjeseca pre američkih predsjedničkih izbora.

Sjedinjene Države su u julu obavijestile da će napustiti SZO za godinu dana, nakon što je Tramp optužio tu organizaciju da je previše bliska sa Kinom i da loše upravlja pandemijom koronavirusa, što je SZO odbacila.

"Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila SZO", rekao je jedan visoki evropski zvaničnik, učesnik pregovora.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli vlada Njemačke, Francuske, Britanije i Italije nijesu imali komentare.

U međuvremenu, francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo: "Sjedinjene Države ne bi smele biti predvodnik u reformi SZO nakon što su objavile da namjeravaju da napuste tu organizaciju", prenose agencije.