sedamnaestoro uhapšenih

U Holandiji pronađena najveća laboratorija za proizvodnju kokaina

Deset hiljada litara hemikalija zaplijenjeno je, zajedno sa opremom

20945 pregleda 392 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Holandska policija pronašla je najveću laboratoriju za proizvodnju kokaina u bivšoj konjičkoj školi u mjestu Nijeven i uhapsila 17 osoba iz Kolumbije, Turske i Holandije.

Iz policije navode da su prilikom upada u bivšu konjičku školu pronašli više desetina hiljada litara hemikalija i 100 kilograma kokaina, prenosi Gardijan.

Jedan od policijskih zvaničnika Andre Van Rijn rekao je da je laboratorija bila opremljena da proizvede između 150 do 200 kilograma kokaina dnevno, čija je ulična vrijednost između 4,5 do osam miliona eura.

"Ovo je najveća laboratorija koji je ikada pronađen u Holandiji", izjavio je Van Rijn.

Policija je takođe pronašla spavaće sobe za radnike u štali, oko 120 kilometara sjeveroistočno od Amsterdama, i pronašla 100 kilograma kokaina. Nakon pretresa na skladištima u obližnjim gradovima Apeldorn i Elshout, zaplijenjeno je i oko 120 tona "nosača materijala", prenosi RTS.

Osumnjičeni bi trebalo da se pojave pred sudijom ove nedjelje, a još hapšenja ostaje moguće, saopštila je policija.

Prema novinama Dagblad van het Noorden, nekoliko desetina teško naoružane policije koristilo je transportni oklopni nosač i nadzorni helikopter u operaciji, koja se dogodila rano u petak, ali najavljena je tek u utorak.

Iz policije navode da su 13 osumnjičenih iz Kolumbije, a da jedan od uhapšenih ima dvojno holandsko i kolumbijsko državljanstvo.

Tri holandska državljana - uključujući 64-godišnjeg vlasnika štale u sjevernom selu Nijeven - i jedan turski osumnjičeni takođe su uhapšeni.

Deset hiljada litara hemikalija zaplijenjeno je, zajedno sa opremom kao što su bačve, plastične cijevi i pet mješalica za cement koji se koriste za izvlačenje kokaina iz takozvanog "nosača materijala", poput odjeće koja je impregnirana drogom prije nego što je izvezen u Holandiju.

Preporučujemo za Vas