vlada se nada da će popuštanjem mjera pomoći privredi da se oporavi

Ekonomija Velike Britanije zvanično u recesiji posle 11 godina, u aprilu rekordan pad 20 odsto

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mjesečnoj stopi od 8,7 odsto

2861 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: Shutterstock
Detalj iz Londona, Foto: Shutterstock

Ekonomija Velike Britanije zvanično je pala u recesiju posle 11 godina, jer je u drugom tromjesečju pala za rekordnih 20,4 odsto što je posljedica uvođenja restriktivnih mjera u borbi protiv koronavirusa.

Zavod za nacionalnu statistiku zabilježio je pad od 2,2 odsto u prva tri mjeseca, a zatim u aprilu 20,4 odsto što je najveći mjesečni zabilježeni pad svih vremena.

Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mjesečne cifre koje prate kvartalne cifre i one pokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja nekih ograničenja zaključavanja.

U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mjesečnoj stopi od 8,7 odsto.

"Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja ", rekao zvaničnik Zavoda za statiku.

Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mjera posljednjih mjeseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.

Preporučujemo za Vas