Iz zabrane su isključene određene kategorije građana

Grčka do 31. avgusta produžila zabranu dolaska državljana većine zemalja svijeta

"Mjera predviđa "privremenu zabranu ulaska u Grčku svih državljana trećih zemalja na bilo kojoj ulaznoj tački u zemlju i na bilo koji način i bilo kojim sredstvom, uklljučujući i avionske, pomorske, željezničke i kopnene veze, iz preventivnih razloga", javila je MIA

7082 pregleda 8 komentar(a)
Sa aerodroma u Atini, Foto: Beta/AP
Sa aerodroma u Atini, Foto: Beta/AP

Grčka je u interesu zaštite javnog zdravlja produžila zabranu dolaska državljana većine zemalja svijeta, među kojima je i Crna Gora, do 31. avgusta, javila je danas agencija MIA iz Atine.

Zabrana je produžena zajedničkom odukom ministara civilne zaštite, zdravlja i unutrašnjih poslova i objavljena je u Službenom glasniku Grčke.

Prethodna, identična odluka na snazi je do 14. avgusta, a nova kojom se njeno važenje produžava, stupa na snagu u subotu.

Ta mjera predviđa "privremenu zabranu ulaska u Grčku svih državljana trećih zemalja na bilo kojoj ulaznoj tački u zemlju i na bilo koji način i bilo kojim sredstvom, uklljučujući i avionske, pomorske, željezničke i kopnene veze, iz preventivnih razloga za zaštitu javnog zdravlja od dodatnog širenja koronavirusa na grčkoj terotoriji".

Zabrana ulaska ne važi za zemlje članice EU i "Šengen zone", kao ni za državljane Australije, Gruzije, Kanade, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iz zabrane su isključene i određene kategorije građana, kao što su zdravstveni radnici, oni koji imaju dozvolu za boravak u zemlju članici EU ili "Šengen zoni", članovi državnih misija, diplomate, prevoznici - vozači kamiona koji prevoze robu, tranzitni putnici, studenti, osobe koje se brinu za stara i lica sa invaliditetom, kao i sezonski poljoprivredni radnici koji su u Grčkoj mahom iz Albanije.