Pudždemon može da postane katalonski premijer ukoliko bude u parlamentu

Španska vlada je u petak zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Pudždemona jer je optužen u Španiji za pobunu protiv države
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2018. 09:46h

Ustavni sud Španije saopštio je da bivši katalonski lider Karles Pudždemon može da položi zakletvu u regionalnom parlamentu i postane premijer samo ukoliko je fizički prisutan i ako dobije pristanak sudije.

Kako agencije prenose, separatistički katalonski poslanici razmatrali su izglasavanje Pudždemona za regionalnog predsjednika bez njegovog povratka u Španiju, ali je ovom odlukom Ustavnog suda Španije ta opcija onemogućena.

Pudždemon (55), koji se od oktobra nalazi u Belgiji, jedini je kandidat za predsjednika regionalne vlade, a na tu dužnost ga je u ponedjeljak predložio novi predsjednik katalonskog parlamenta i zagovornik nezavisnosti Katalonije Rože Torent, uprkos njegovom statusu bjegunca od pravde Španije.

Torent je rekao da Pudždemon, koji je i ranije bio na čelu Katalonije, ima dovoljnu podršku za formiranje vlade u parlamentu formiranom na osnovu regionalnih izbora u decembru.

Pudždemon je rekao da je od španskog premijera Marijana Rahoja, koji treba da povjeri mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji, tražio da razgovaraju o trenutnoj "nenormalnoj situaciji". Rahoj je odbacio mogućnost da Puđdamon bude šef katalonske vlade.

Španska vlada je u petak zatražila od Ustavnog suda da poništi kandidaturu Pudždemona jer je optužen u Španiji za pobunu protiv države te mu, ako se vrati u zemlju, prijeti hapšenje.

Katalonski parlament je 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prijevremene regionalne izbore.

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu, sa 70 od 135 mjesta u parlamentu.

Bonus video: