U Francuskoj više od 3000 novozaraženih, vlasti žele maske u radnim prostorima

Ljekari sve češće zahtijevaju da se na radnom mjestu nose maske, a HCSP, tijelo koje savjetuje vladu o zdravstvenoj politici, izdao je preporuku pozivajući da maske budu obavezne u svim zajedničkim zatvorenim prostorima

2920 pregleda 0 komentar(a)
Pariz, Foto: AP
Pariz, Foto: AP

Francuska će predložiti da se u zajedničkim radnim prostorima nose maske jer se zemlja bori s ponovnim talasom zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata prijavljeno je više od 3000 zaraženih, prenosi Hina.

Ministarstvo zdravstva prijavilo je 3310 novozaraženih koronavirusom, bilježeći visoke brojke četvrti dan zaredom. Broj klastera koji se istražuju povećao se sa 17 na 252, navedeno je u ažuriranim podacima na internet stranici.

Zbog ponovnog rasta broja zaraženih Velika Britanija je od subote ujutro nametnula 14-dnevni karantin za osobe koje dolaze iz Francuske, a pariške vlasti proširile su gradske zone u kojima je obavezno nositi masku na otvorenom.

Ministarka rada, Elizabet Borne, rekla je da će u utorak u razgovorima s predstavnicima poslodavaca i sindikata predložiti da maske budu obavezne u kolektivnim radnim prostorima.

"Tema u svim stručnim raspravama jeste vrijednost nošenja maski kada je nekoliko ljudi u malom prostoru", rekao je Borne u intervjuu francuskom listu Le Journal du Dimanche.

Ljekari sve češće zahtijevaju da se na radnom mjestu nose maske, a HCSP, tijelo koje savjetuje vladu o zdravstvenoj politici, izdao je preporuku pozivajući da maske budu obavezne u svim zajedničkim zatvorenim prostorima.

Zbog ovonedjeljnog porasta broja zaraženih, sedmodnevni je prosjek novozaraženih iznad praga od 2000 slučajeva, prvi put nakon aprila, kada je Francuska bila usred jednog od najstrožih karantina u Evropi.

U bolnici je proteklih dana bilo manje oboljelih od kovida-19, premda je porastao broj novozaraženih, a stručnjaci upozoravaju na širenje virusa među mlađim ljudima.

Najnovije brojke ipak pokazuju lagani dnevni porast u broju hospitaliziranih, 4857 u odnosu na 4828 dan prije, i porast pacijenata u intenzivnoj njezi od 367 na 376.

Bonus video: