Italija zatvara diskoteke, uvodi nošenje maske uveče na javnim mjestima

Vlada strahuje da će noćni život, koji je u punom jeku u ovo vrijeme, doprinijeti eksploziji zaraza koronavirusa

4488 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Italija je objavila danas da zatvara diskoteke i uvodi obavezno nošenje maski uveče na javnim mjestima da bi zaustavila ponovno širenje zaraze koronavirusa.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je ukaz koji stupa na snagu od ponedjeljka prema kome se uvodi obavezno nošenje maski od 18.00 do 6.00 sati na javnim mjestima gdje se "formiraju grupe".

Ukazom se takođe zatvaraju diskoteke na otvorenom i noćni klubovi.

Dok se prijetnja o ponovnom širenju epidemije pojavljuje u više evropskih zemalja, Italija je za sada relativno pošteđena i pokušava na svoj način da spriječi ovo ljetnje razbuktavanje infekcije na kraju "feragosta" vikenda od 15. avgusta.

Vlada strahuje da će noćni život, koji je u punom jeku u ovo vrijeme, doprinijeti eksploziji zaraza koronavirusa.

Italijanski regioni podijeljeni su po ovom pitanju. Kalabrija je naredila zatvaranje svih mjesta za ples, Sardinija je s druge strane zadržala sve otvoreno. Između njih dvije, Veneto i Emilija Romanja pojačale su inspekcije, a Toskana traži iste propise za sve.

Nikad nije dozvoljeno ponovno otvaranje diskoteka u zatvorenom, na nezadovoljstvo tog sektora koji zapošljava 50.000 ljudi u 3.000 noćnih klubova, prema sindikatu poslodavaca noćnih klubova.

Italija je najteže pogođena zemlja u Evropi epidemijom, sa 234.000 slučajeva kovida-19 i preko 34.000 umrlih.

Bonus video: