Poljska u prvoj recesiji od pada komunizma

U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen 7,9 odsto, nakon što je u prva tri mjeseca bio 1,7 odsto viši

2503 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Poljska se, prema prvoj procjeni poljskih statističara, našla u prvoj krizi od pada komunizma na prelazu 1980-ih i 1990-ih godina.

Poljska je najveća ekonomija među članicama Evropske unije (EU) iz srednje i istočne Evrope.

Nakon tromjesečnog pada od 0,4 odsto u prvom kvartalu, poljski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se 8,9 odsto u drugom tromesečju, prenosi Tanjug.

Poljska, koja ima skoro 38 miliona stanovnika, smatra se jednom od najbrže rastućih ekonomija u EU i jednim od njenih ekonomskih motora, a izbjegla je recesiju u posljednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi prije deset godina.

Relativno veliko domaće tržište, liberalna ekonomska politika i milijarde eura kohezijskog finansiranja pokreću poljsku ekonomiju, ali korona kriza zaustavila je taj pozitivni trend.

Dva uzastopna tromesečja s padom BDP-a znači da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju.

U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen 7,9 odsto, nakon što je u prva tri mjeseca bio 1,7 odsto viši.

Prema ocjenama analitičarima, očekuje se da će se ekonomija oporaviti u narednim kvartalima, ali se predviđa pad BDP-a od 3,4 odsto ove godine, prema Vladinim prognozama.

Za narednu godinu, Evropska komisija (EK) prognozira rast od 4,1 odsto u toj zemlji.

Od inače normalno rastućih ekonomija u srednjoj i istočnoj Evropi, Češka, Slovačka, Mađarska, Letonija i Litvanija našle su se u recesiji u drugom tromesečju.

Za sada su je Rumunija i Bugarska izbjegle zbog minimalnog rasta u prva tri mjeseca godine, dok za Estoniju nijesu dostupni podaci.

Bonus video: