Lukašenko: Zapad finansira nerede u Bjelorusiji

Lukašenko je na sjednici bjeloruskog Savjeta bezbjednosti pozvao lidere zapadnih zemalja, koji se sastaju danas kako bi razgovarali o situaciji u Bjelorusiji, da se fokusiraju na probleme u svojim državama

2010 pregleda 6 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Beta-AP
Lukašenko, Foto: Beta-AP

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je uvjeren da Zapad finansira ulične skupove i nerede u toj zemlji.

Lukašenko je na sjednici bjeloruskog Savjeta bezbjednosti pozvao lidere zapadnih zemalja, koji se sastaju danas kako bi razgovarali o situaciji u Bjelorusiji, da se fokusiraju na probleme u svojim državama.

"Zapadne države, direktno, bez skrivanja, otvoreno najavljuju prikupljanje sredstava i njihovo slanje u Bjelorusiju. Mi to vidimo", rekao je Lukašenko.

On je dodao da Bjelorusija ne može da prati sva sredstva koja se šalju u tu zemlju jer ih, kako tvrdi, mnogo dolazi u kešu, prenosi RTS.

"Ali mi to znamo i mi ćemo se usredsrediti na to pitanje", poručio je Lukašenko, a prenosi BelTA.

Lukašenko je pozvao lidere zapadnih zemalja da se usredsrede na probleme u svojim državama.

"Volio bih da ih posavjetujem: prije nego što upru prstom u nas trebalo bi da na agendu svojih sastanaka stave pitanja 'žutih prsluka' u Francuskoj i užasnih nereda u SAD. Želim da prije svega razmotre proteste protiv mjera izolacije zbog koronavirusa u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama", naveo je Lukašenko.

On je na sastanku Savjeta bezbjednosti, na kojem su putem video linka učestvovali i lideri regiona, rekao da se Bjelorusija i dalje suočava sa teškom drušvenom i političkom situacijom, prenio je Tas.

Lideri Evropske unije spremni su da uvedu oštrije sankcije Bjelorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu, posvećenom krizi u toj zemlji, izjavio je evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Bjelorusije 9. avgusta poslije predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska. Odmah po objavljivanju prvih rezultata uslijedili su višednevni nemiri širom zemlje, a na demonstracijama je poginuo jedan čovjek.

U prvim danima protesta demonstranti su se sukobili sa policijom i tada je 6.000 ljudi privedeno, a desetine građana i policajaca su povrijeđene.

Bonus video: