Priključen na respirator

Navaljnom se bore za život: Ruski opozicionar otrovan?

"Pretpostavljamo da su Alekseja otrovali nečim što su sipali u čaj. To je bilo jedino što je pio od jutros. Ljekari kažu da se otrov brže apsorbovao preko vrele tečnosti", navela je Jarmiš.

31187 pregleda 234 reakcija 31 komentar(a)
Veliki kritičar Putina: Navaljni, Foto: AP
Veliki kritičar Putina: Navaljni, Foto: AP

Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider i najžešći kritičar Kremlja nalazi se na intenzivnoj nezi u bolnici. Sumnja se da je otrovan, prenose ruski mediji.

Avion, kojim je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni letio iz Tomska u Moskvu, hitno je sletio u Omsku, jer mu je pozlilo, saopštila je portparolka Fonda za borbu protiv korupcije Kira Jarmiš..

"Pretpostavljamo da su Alekseja otrovali nečim što su sipali u čaj. To je bilo jedino što je pio od jutros. Ljekari kažu da se otrov brže apsorbovao preko vrele tečnosti", navela je Jarmiš.

Kako je rekla, Navaljni je trenutno priključen na respirator. I dalje je bez svesti. U bolnicu su pozvali policiju.

Nedugo potom napisala je kako je u komi i u teškom stanju. Dodala je i kako još nisu dobili rezultate toksikološkog ispitivanja te da doktori odugovlače s njima te svaka dva sata govore da će biti gotovi za još dva sata.

“Evazivna reakcija doktora samo potvrđuje da se radi o trovanju. Prije samo dva sata bili su spremni podijeliti bilo kakve informacije, a sad se očito igraju vremenom i ne kažu ono što znaju”, dodaje.

Glavni ljekar bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski rekao je da je Navaljni na intenzivnoj nezi i da je njegovo stanje teško.

Prema tvrdnjama Fonda za borbu protiv korupcije, Navaljnog su već pokušali da otruju pre godinu dana kada se nalazio u pritvoru.

Državna agencija Tass potvrdila je da je Navaljni u bolnici, na toksikološkom odeljenju intenzivne nege u bolnici u Omsku, u Sibiru.

Nekoliko puta bio u zatvoru zbog protesta protiv Kremlja

Navalni, pravnik i borac protiv korupcije, nekoliko je puta bio u zatvoru proteklih godina zbog organiziranja protesta protiv Kremlja.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su njegova pritvaranja bila politički motivisana i da su kršila njegova ljudska prava.

Prošle je godine Rusija proglasila njegovu neprofitnu organizaciju Fondaciju za borbu protiv korupcije "stranim agentom".

Preporučujemo za Vas