Makron predlaže posredovanje EU u Bjelorusiji, uz uključenje Rusije

Merkel je rekla da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, čiji reizbor osporava narod na ulici u njegovoj zemlji, nije pokušavao da razgovara ni sa jednim evropskim liderom o političkoj krizi

5237 pregleda 2 komentar(a)
Merkel i Makron, Foto: Beta/AP
Merkel i Makron, Foto: Beta/AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je danas evropsko posredovanje između raznih aktera krize u Bjelorusiji, uz uključenje Rusije.

"Dijalog vlasti, opozicije i civilnog društva je neophodan. Nadamo se da taj dijalog mogu da uspostave sami Bjelorusi. Ali Evropska unija je ipak spremna da se pridruži ako naša uloga posredinka može biti korisna i ako je žele u Bjelorusiji, zajedno sa drugim institucijama, konkretno OEBS-om, i uključujući Rusiju u taj zahtjevni dijalog", rekao je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, na jugoistoku Francuske.

Merkel je rekla da predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, čiji reizbor osporava narod na ulici u njegovoj zemlji, nije pokušavao da razgovara ni sa jednim evropskim liderom o političkoj krizi, ali da evropski lideri razgovaraju sa njegovim moćnim ruskim susjedom.

"Lukašenko nije tražio da razgovara sa bilo kojim od nas", rekla je Merkel sa žaljenjem na istoj konferenciji za novinare sa Makronom.

"Jasno da kažemo (Vladimiru) Putinu da tražimo dijalog" sa bjeloruskim predsjednikom, dodala je Merkel.

Demonstranti su i danas izašli na ulice Minska i ostalih gradova Bjelorusije, zahtijevajući odlazak predsjednika Aleksandra Lukašenka nakon predsjedničkih izbora koje smatraju lažiranim. Lukašenko je danas zaprijetio krivičnim prijavama protiv lidera opozicije u toj zemlji i pozvao službe bezbjednosti da pojačaju pritisak na demonstrante.

On je takođe okrivio Zapad da podstiče i finansira nemire.

Bonus video: