Bjelorusija: Odbačena tužba Tihanovske protiv Centralne izborne komisije

"Odbijen je zahtjev za pokretanje krivičnog postupka protiv odluke CIK-a Bjelorusije koji je podnijela Svetlana Tihanovska 14. avgusta. Na tu odluku nije moguće uložiti žalbu", naveo je Vrhovni sud

2670 pregleda 0 komentar(a)
Tihanovskaja, Foto: Screenshot/Youtube
Tihanovskaja, Foto: Screenshot/Youtube

Vrhovni sud Bjelorusije odbio je da pokrene krivični proces koji je inicirala kanditakinja ujedinjene opozicije Svetlana Tihanovska.

Ona je podnijela žalbu protiv odluke Centralne izborne komisije (CIK) da su rezultati izbora regularni.

Tu odluku sud je objavio na svom sajtu, prenosi agencija TASS.

"Odbijen je zahtjev za pokretanje krivičnog postupka protiv odluke CIK-a Bjelorusije koji je podnijela Svetlana Tihanovska 14. avgusta. Na tu odluku nije moguće uložiti žalbu", naveo je Vrhovni sud.

Tihanovska je ranije danas rekla da se u Bjelorusiji trenutno dešava mirna i demokratska, a ne geopolitička revolucija, i najavila spremnost za pregovore sa vlastima u toj zemlji.

Tihanovska je u govoru pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta pozvala sve zemlje svijeta da poštuju nezavisnost i suvrenitet Bjelorusije i izrazila spremnost za početak pregovora sa vlastima u zemlji.

"Izjavljujem našu spremnost za pregovore sa vlastima i nominujemo pregovarača. Spremni smo da razmotrimo posredovanje međunarodnih organizacija radi lakšeg dijaloga", poručila je Tihanovska.

Tihanovska se u debatu o Bjelorusiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta uključila video linkom iz egzila u Litvaniji, prenosi Tanjug.

Ona je poručila da se njena zemlja nakon, kako je rekla, falsifikovanja izbornih rezultata nalazi u krizi, a da je "najmanje šestoro protestanata ubijeno, a na destine nestalo".

"Falsifokovani službeni rezultati izbora su odbijeni od beloruskog naroda i većine međunarodne zajednice", kazala je Tihanovska.

Ona navodi da su u Bjelorusiji u nedjelju održani najveći protesti u istoriji zemlje koji su, kako ocjenjuje, okupili 200 hiljada ljudi.

"Bjelorusija se probudila. Mi više nismo opozicija. Sada smo većina. Ono što se dešava jeste mirna revolucija", kaže Tihanovska.

Ona je ocijenila da revolucija u Bjelorusiji nije geopolitička revolucija kako je neki u svijetu vide.

"To nije ni proruska, niti antiruska revolucija. Ni protiv EU ni za EU revolucija. To je demokratska revolucija", kaže kandidatkinja bjeloruske opozicije na nedavno održanim predsedničkim izborima.

Svetalna Tihanovska je govoreći pred Evropskim parlamentom podvukla težnju beloruskog naroda da slobodno bira svoje vođe i odlučuju o svojoj sudbini.

"Slobodni i fer izbori su naš jednostavan zahtjev i slogan naroda Bjelorusije", naglašava Tihanovska.

Ona je poručila da su Bjelorusi u prethodne dvije nedjelje mirnih protesta ”pokazali da neće popustiti i da neće odustati” i pozvala sve zemlje na svijetu da poštuju suvrenitet i integritet Bjelorusije.

Bonus video: