NA PROTESTIMA SE TRAŽI OSTAVKA LUKAŠENKA

Bjelorusija: Policija rastjerala demonstrante u Minsku, uhapšeno na desetine

Bjeloruski autoritarni lider koji 26 godina vlada državom od devet i po miliona stanovnika, odbio je dijalog sa demonstrantima koji osporavaju rezultate izbora koji su održani 9. avgusta na kojima je osvojio šesti mandat

13960 pregleda 3 komentar(a)
Danas u Minsku, Foto: AP
Danas u Minsku, Foto: AP

Policija u Bjelorusiji rastjerala je večeras demonstrante koji su se okupili na Trgu nezavisnosti u Minsku i uhapsila na desetine, tokom 18. dana protesta na kojima se traži od predsjednika Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku.

Bjeloruski autoritarni lider koji 26 godina vlada državom od devet i po miliona stanovnika, odbio je dijalog sa demonstrantima koji osporavaju rezultate izbora koji su održani 9. avgusta na kojima je osvojio šesti mandat.

Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015. godine pozvana je na saslušanje kao članica opozicionog Koordinacionog savjeta koji je stvoren da olakša razgovore o tranziciji vlasti.

Tužioci su pokrenuli krivičnu istragu protiv članova Koordinacionog savjeta, optužujući ih da narušavaju bezbjednost zemlje.

Aleksejevič je insistirala na tome da ona i ostali članovi savjeta nisu učinili ništa loše.

"Naš cilj je da ujedinimo društvo i pomognemo u prevazilaženju političke krize", rekla je novinarima.

Juče su još dva člana savjeta zadržana u pritvoru na 10 dana zbog organizovanja protesta, a još nekoliko je pozvano na saslušanje.

SAD i Evropska unija su kritikovale izbore u Bjelorusiji ocjenjujući da nisu bili ni slobodni ni pravedni i pozvali Lukašenkovu vladu na dijalog sa opozicijom.

Uoči dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova EU koji počinje sjutra, njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas upozorio je da je "apsolutno neprihvatljivo da se članovi Koordinacionog savjeta hapse, ispituju i zastrašuju".

Mas, čija zemlja predsjedava EU rekao je da 27- člani blok neće dozvoliti da "ozbiljna kršenja ljudskih prava i osnovnih demokratskih principa ostanu bez odgovora."

Preporučujemo za Vas