Nove turske vojne vježbe u istočnom Sredozemlju

Vojne vježbe odvijaju se u kontekstu jakih tenzija u istočnom Sredozemlju gdje je otkriće znatnih rezervi gasa posljednjih godina oživjelo stari teritorijalni spor između Turske sa jedne strane i Grčke i Kipra sa druge

5319 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Turska je počela danas nove vojne vježbe u istočnom Sredozemlju koje treba da traju dvije nedjelje u znaku da će se produžiti tenzije između Ankare i Atine vezane za podjelu gasnih resursa u toj oblasti.

U pomorskoj objavi (Navteks) sinoć turska ratna mornarica saopštila je da će izvesti vježbe gađanja od 29. avgusta do 11. septembra u zoni kod južnog turskog grada Anamura sjeverno od Kipra.

Ankara je već u četvrtak najavila da će se vježbe gađanja odvijati u utorak i srijedu u zoni koja se nalazi više istočno.

Vojne vježbe odvijaju se u kontekstu jakih tenzija u istočnom Sredozemlju gdje je otkriće znatnih rezervi gasa posljednjih godina oživjelo stari teritorijalni spor između Turske sa jedne strane i Grčke i Kipra sa druge.

Ankara i Atina posljednjih dana sprovodile su rivalske manevre, izazivajući zabrinutost evropskih država.

U znaku nestalnosti situacije, turski ministar odbrane rekao je juče da su turski lovci prethodnog dana presreli šest grčkih letjelica koje su se približavale zoni gdje se nalazi turski brod za istraživanje nafte, i primorali ih da se vrate nazad.

Raspoređivanje tog turskog broda za istraživanje ležišta gasa i nafte 10. avgusta u vodama na koje Grčka polaže pravo pokrenulo je najnoviju eskalaciju.

Zabrinuta, Evropska unija juče je zaprijetila novim sankcijama Turskoj ukoliko ne bude napretka u dijalogu između Ankare i Atine.

"Činjenica da Evropska unija poziva na dijalog sa jedne strane, a priprema druge planove sa druge odražava nedostatak iskrenosti", rekao je danas turski potpredsednik Fuat Oktaj. "Mi poznajemo diplomatski jezik, ali Turska neće oklevati da učini šta treba da odbrani svoje interese", dodao je on.

Sinoć je turski ministar spoljnih poslova rekao da će evropske sankcije samo "pojačati odlučnost" Ankare.

Bonus video: