Dunja Mijatović komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava

Mijatović, koja je iz BiH, do prošle godine je bila Predstavnica OEBS-a za slobodu medija
57 pregleda 0 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2018. 20:10h

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izabrala je danas Dunju Mijatović za novu komesarku Savjeta Evrope za ljudska prava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mijatović, koja je iz BiH, do prošle godine je bila Predstavnica OEBS-a za slobodu medija.

Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava dosad je bio Nils Mužnieks.

Mijatović će šestogodišnji mandat početi u aprilu, navedeno je na Tviter nalogu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

"Preponosna sam, još mi se trese tlo pod nogama"

Mijatović je izjavila da je njenim izborom za novu komesarku Savjeta Evrope za ljudska prava BiH postigla nešto što se nikada ranije nije dogodilo.

"Još mi se trese tlo po nogama. Preponosna sam i presrećna zbog izbora. Taj izbor je i moja velika odgovornost, ali i nešto što treba da se zapamti: da ljudi iz BiH mogu vrijednim i kvalitetnim radom postići mnogo, i da svi možemo da krenemo putem napretka", rekla je Mijatović za agenciju Beta.

Navodeći da je prije svega, njen lični kredibilitet nju preporučio za izbor na funkciju komesarke za ljudska prava, istakla je da je veoma bitno što je izabrana kao predstavnica BiH.

"To je dobra poruka BiH, ali i ostalim zemljama regiona, što ne znači da neću biti kritički nastrojena kada su u pitanju dešavanja u vezi sa ljudskim pravima u tim zemljama", istakla je Mijatović.

Dunja Mijatović će preuzeti dužnost komesarke Savjeta Evrope za ljudska prava 1. aprila, s mandatom od šest godina, bez mogućnosti reizbora.

U prvom krugu Mijatović je osvojila 76 glasova, a u drugom 107.

Komesar za ljudska prava je nezavisna i nepristrasna pozicija koju je Savjet Evrope uveo 1999. godine radi jačanja svijesti i poštovanja ljudskih prava u 47 zemalja-članica te najstarije evropske organizacije.

Mijatović je od 2010. godine bila predstavnica OEBS-a za slobodu medija, a od 2005. do 2007. godine predsjedavala je radnom grupom eksperata Savjeta Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize.

Tokom njenog predsjedavanja, Komitet ministara Savjeta Evrope usvojio je Deklaraciju za zaštitu i jačanje istraživačkog novinarstva i vodič za zaštitu slobode izražavanja i informacija u vremenu krize.

Bonus video: