GRČKI PREMIJER KRITIČAN PREMA TURSKOJ

Cipras: U EU ne znaju kako je to imati agresivnog susjeda

Grčka i Turska sarađuju u okviru sporazuma koji su Ankara i EU postigle u martu 2016, u cilju usporavanja migrantskih tokova, a koji je Cipras danas opisao kao "težak, ali neophodan sporazum"
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2018. 16:27h

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da njegovi evropski partneri ne mogu uvijek da procijene koliki su i kakvi izazovi življenja sa "agresivnim susjedom", pri čemu je mislio na Tursku.

Cipras je to izjavio tokom debate o stabilizovanju situacije na Mediteranu i rješavanju migrantske krize, prenosi Rojters, uz ocjenu da komentar grčkog premijera odražava napetost u odnosima između Grčke i Turske, koje su partneri u okviru NATO-a, piše Tanjug.

Cipras, koji je na vlast došao početkom 2015, rekao je da je na čelo grčke vlade stupio u veoma teškom periodu za zemlju koja ne samo što je morala da se hvata u koštac s najgorom dužničkom i izbegličkom krizom, već i sa, kako je naveo "agresivnim susjedom, ponekad nepredvidivim sa svojom agresivnim vojnom aktivnošću na Egejskom moru". 

Grčka i Turska imaju dugu istoriju razilaženja koja su nadživjela Hladni rat, od nadmetanja za vazdušni prostor iznad Egejskog mora, do manjinskih prava i etnički podijeljenog Kipra, podsjeća britanska agencija. 

Dvije zemlje sada sarađuju u okviru sporazuma koji su Ankara i EU postigle u martu 2016, u cilju usporavanja migrantskih tokova, a koji je Cipras danas opisao kao "težak, ali neophodan sporazum". 

"Istovremeno, moramo donijeti odluku o tome šta ćemo raditi sa ovim agresivnim ponašanjem Turske", rekao je grčki premijer, u odgovoru na primjedbu da bi Turska mogla da se u bilo kom trenutku predomisli kad je riječ o sporazumu o migraciji. 

Cipras je istakao da je "nekima veoma lako da takođe budu agresivni ako žive u Luksemburgu ili Holandiji, jer su im susjedi Belgija i Luksemburg, a ne Turska". 

"Ali, nama to nije tako lako", zaključio je predsjednik grčke vlade.

Preporučujemo za Vas